Izrael napada cilje v Gazi s tanki in z letali. Foto: EPA
Izrael napada cilje v Gazi s tanki in z letali. Foto: EPA
V Gazi spet napeto

V spopadu z izraelskimi vojaki v bližini mesta Bejt Hanun je bil ubit en skrajnež, drugi skrajnež iz vrst Hamasa pa je bil ubit v zračnem napadu na kombi v mestu Gaza. V Bejt Hanunu so palestinski skrajneži s protitankovskimi granatami obstreljevali izraelske vojake, vendar ni znano, ali so med njimi tudi žrtve.

V petek so Izraelci ubili 17 ljudi, od tega polovico civilistov, med katerimi sta bili tudi dve ženski. Izraelski vojaki so v Bejt Hanunu streljali na skupino okoli 50 žensk, ki naj bi delovale kot živi zid za skrajneže. Ti so se skrivali v mošeji, nato pa jim je uspelo pobegniti. Bejt Hanun, kjer živi 30.000 Palestincev, so izraelske sile obkolile in prebivalcem po zvočnikih sporočile, da imajo ženske na voljo dve uri za izhod in nakup hrane.

V štirih dneh izraelskih napadov je bilo ubitih okoli 30 ljudi. Cilj vojaške operacije je ustavitev napadov z doma narejenimi raketami na izraelska mesta. Po navedbah Izraela so Palestinci letos izstrelili okoli 300 raket. Izraelska ofenziva v Gazi se je začela konec junija, ko so skrajneži ugrabili izraelskega vojaka. Od takrat je bilo ubitih 300 Palestincev, do tega polovica civilistov, in trije izraelski vojaki.

V Gazi spet napeto