Privrženci Hamasa nočejo ponovnih volitev, saj bi jih po vsej verjetnosti izgubili. Foto: EPA
Privrženci Hamasa nočejo ponovnih volitev, saj bi jih po vsej verjetnosti izgubili. Foto: EPA
Tony Blair in Mahmud Abas
Abas je Blaira prosil, naj pritisne na zahodne države, da bi ponovno namenile pomoč palestinskemu ljudstvu. Foto: Reuters
Razmere v Gazi se umirjajo

Politični vodja Hamasa Kaled Mešal je dejal, da je morebitni razpis predčasnih volitev nezakonit. "Nasprotujemo vsem dejanjem, ki niso v skladu z zakonom in ustavo," je povedal Mešal.

Prve kršitve premirja
Palestinski gibanji Hamas in Fatah sta v nedeljo sicer dosegli dogovor o premirju, ki so ga potrdili tako predstavniki vladnega gibanja Hamas kot tudi gibanja palestinskega predsednika Mahmuda Abasa Fataha. Nadaljevali naj bi tudi pogajanja za oblikovanje vlade narodne enotnosti, ustavili merjenje moči, dopustili vrnitev varnostnih sil na sedežih gibanj, izpustili ujetnike in končali zasedbo ministrstev.

A so se že zgodile prve kršitve prekinitve spopadov, ki so območje Gaze zaznamovali konec tedna. Privrženci Hamasa naj bi po besedah predstavnika Fataha Tavika Abuja Huse pozno v nedeljo v Gazi ugrabili in ubili nekega člana Fataha, polkovnika varnostnih sil. Po besedah Huse naj bi s topništvom napadli tudi Abasove predsedniške prostore.

Uporniki, po vsej verjetnosti pripadniki Hamasa, so v Gazi ugrabili nekdanjega ministra in visokega predstavnika palestinskega gibanja Fatah Sufiana Abuja Zaida, ki so ga nekaj ur pozneje že izpustili.

Abas vztraja pri volitvah, Blair pa jih podpira
Palestinski predsednik Abas je britanskemu premierju Tonyju Blairu zatrdil, da bo vztrajal pri razpisu predčasnih volitev, razpis volitev pa je podprl tudi Tony Blair.

Britanski premier, ki je obiskal Vzhodni breg, je odločnost Mahmuda Abasa pozdravil in mu zagotovil vso podporo pri ponovnem zagonu mirovnega procesa na palestinskih ozemljih. "Nihče ne sme imeti veta na napredek," je povedal Blair.

Tony Blair je pozval mednarodno skupnost, naj podpre prizadevanja Palestincev za mir na območju, Abas pa je obljubil, da se bo, če bo mednarodna skupnost odpravila embargo na pomoč Palestincem, resno pogovoril z izraelskim premierjem Ehudom Olmertom.

Blair na mirovnem pohodu
Tony Blair je v okviru svoje bližnjevzhodne turneje, katere namen je vzpodbuditev mirovnega procesa med Izraelci in Palestinci, že obiskal Turčijo, Egipt in Irak. Srečal naj bi se tudi z izraelskim premierjem Olmertom, čaka pa ga še obisk Združenih arabskih emiratov.

Razmere v Gazi se umirjajo