Izraelski premier Benjamin Netanjahu med nedeljskim tedenskim sestankom s svojim kabinetom. Netanjahu je objavo novice o gradnji 1.600 stanovanj ob obisku Bidna označil kot
Izraelski premier Benjamin Netanjahu med nedeljskim tedenskim sestankom s svojim kabinetom. Netanjahu je objavo novice o gradnji 1.600 stanovanj ob obisku Bidna označil kot "destruktiven" dogodek, "ki se ne bi smel zgoditi". Zato je svojemu kabinetu zadal nalogo, da ustanovi posebno preiskovalno komisijo, ki bo razkrila ozadje dogodka. Foto: EPA
Hillary Clinton
Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton meni, da bi Netanjahu moral prevzeti odgovornost za nedavni dogodek. Foto: EPA

Enega izmed soustanoviteljev palestinskega gibanja Hamas Maharja Uda, ki deluje na Zahodnem bregu, so aretirali v Ramali. 47-letnega moškega je izraelska vojska iskala več kot deset let, saj naj bi bil odgovoren za več najhujših napadov v Izraelu.

"Na listi najbolj iskanih oseb je bil od konca devetdesetih let prejšnjega stoletja, saj je odgovoren za več samomorilskih akcij, ki so zahtevale 70 življenj," je dejal predstavnik izraelske vojske. Vojaki, ki jim je poveljeval Uda, naj bi prav tako zbirali municijo za Hamasove napade v Izraelu in ugrabitev Palestincev, ki so bili osumljeni sodelovanja z Izraelci.

Netanjahu ustanovil posebno preiskovalno komisijo
Kot poroča CNN, pa želi nedavnim dogodkom, ko je Izrael obiskal ameriški podpredsednik Joe Biden, zadevi priti do dna izraelski premier Benjamin Netanjahu. Ta je ustanovil posebno preiskovalno komisijo, ki bo preiskala ozadje, zakaj so uradniki razglasili nadaljevanje gradnje spornih 1.600 stanovanj v Vzhodnem Jeruzalemu ravno med obiskom visokega predstavnika.

Bidnov obisk v Izraelu je bil namenjen spodbudi in nadaljevanju mirovnih dogovorov med Palestinci in Izraelci. Palestinci so namreč odločni, da se ne bodo vrnili za pogajalsko mizo, vse dokler Izrael ne bo ustavil gradnje stanovanj tudi v Vzhodnem Jeruzalemu. Na zahtevo ZDA je Izrael lani sicer sprejel desetmesečni moratorij, a le za gradnjo domov na Zahodnem bregu, ne pa tudi v Vzhodnem Jeruzalemu.

Zaušnica ZDA
Napoved gradnje stanovanj je bila tako prava zaušnica ZDA. To so že obsodile Rusija, Evropska unija in Združeni narodi. Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton pa je izbiro časa najave gradnje označila za "žaljivo".

Gradnja novih stanovanj bo potekala v soseski Ramat Šlomo, ki leži v Vzhodnem delu Jeruzalema. Izraelsko notranje ministrstvo pa ves čas zanika, da to območje ne leži v delu Vzhodnega Jeruzalema. Notranje ministrstvo zdaj krivdo vali na okrožne organe.

"Mislim, to je bil res ponesrečen in težak trenutek za vse – ZDA in našega podpredsednika, ki je šel v Izrael zato, da bi jim izrazil našo podporo, glede njihove varnosti -, zato odločitev močno obžalujem," je dejala Clintonova. Ob tem je dodala, da verjame, da Netanjahu verjetno res ni bil seznanjen z začetkom gradnje, "a on je premier. Kot vsaj predsednik ali državni sekretar ... mora prevzeti odgovornost." Ameriški podpredsednik Joe Biden, ki se je znašel v neprijetni situaciji, pa je dogodek označil kot "korak, ki spodkopava naše, v tem trenutku tako zelo pomembno, zaupanje".