Foto:
Foto:
Iranski vojaki razkladajo človekoljubno pomoč za prebivalce porušenega Bama.

Ob tem je dejal, da je bilo v pokrajini z 240.000 prebivalci zaradi potresa prizadetih 120.000 ljudi.

Reševalci so v ponedeljek prekinili iskanje preživelih. Izpod ruševin jim je v 72 urah uspelo rešiti okoli 2.000 ljudi.

Prizadeto območje je obiskal iranski vrhovni vodja ajatola Ali Hamenei, ki je ob prihodu v Bam dejal, da bodo zgradili še večje in trdnejše mesto.

Iranska narodna banka se je medtem odločila, da bo za eno leto zamrznila odplačevanje posojil, ki so jih pred potresom sklenili iranski prebivalci. Banka bo poleg tega namenila posojila za obnovo približno 10.000 domov, poškodovanih v potresu.

Hatami: Odnosi z ZDA nespremenjeni
Iranski predsednik Mohamed Hatami je dejal, da se zaradi ameriške pomoči Iranu ob potresu v mestu Bam odnosi med državama ne bodo bistveno spremenili. Ob tem je dodal, da v takih incidentih države ne razmišljajo o medsebojnih razlikah, in pojasnil, da so razlike med državama politične.

Hkrati se je Hatami zahvalil vsem, ki pomagajo Iranu, kljub različnim stališčem. Ameriški zunanji minister Colin Powell pa je dejal, da je v odnosih z Iranom viden napredek. Dodal je, da bi morale ZDA sedaj pustiti odprte možnosti za dialog z Iranom.

ZN za pomoč prebivalcem Bama
Predstavnik generalnega sekretarja ZN-a za razseljene osebe Francis Deng je pozval k pomoči 70.000 ljudem, ki so po petkovem potresu v Iranu ostali brez domov. Medtem pa Sklad ZN-a za pomoč otrokom (Unicef) ocenjuje, da so otroci na kriznem območju prizadeti, zato potrebujejo psihološko podporo in jih je treba čim hitreje vrniti v običajen vsakdan. V Kölnu pa so z Unicefa sporočili, da so okoli 30.000 iranskim otrokom poslali učne pripomočke, ki naj bi jih iranski učitelji uporabili za predavanja v zasilnih bivališčih.

Svoj prispevek lahko nakažete na transakcijski račun pri Novi Ljubljanski banki:

02922-0019831742, s pripisom 4243-Iran.