Milanović je vodenje SDP-ja prevzel leta 2007. Foto: Reuters
Milanović je vodenje SDP-ja prevzel leta 2007. Foto: Reuters

Za najvišji položaj v stranki sta se potegovala dozdajšnji predsednik Milanović in edini protikandidat, eden izmed podpredsednikov stranke, Zlatko Komadina, ki je Milanoviću že čestital za zmago.

Kot je poročal portal hrvaške javne radiotelevizije hrt.hr, je Komadina na skupni novinarski konferenci dejal, da je Milanović zmagal pošteno, ob tem pa je dejal, da mu je sicer žal, da člani stranke niso glasovali za nov SDP. Milanović se je Komadini zahvalil in dejal, da njuna bitka ne bo ogrozila stabilnosti stranke.

Strankarska volišča so bila odprta od 9. do 18. ure. Svoj glas je lahko oddalo 38.000 članov in članic SDP-ja, dejansko pa naj bi jih glasovalo 16.000.

Večina političnih komentatorjev na Hrvaškem je menila, da ima na današnjih volitvah rahlo prednost 50-letni Milanović, ob tem pa niti 58-letni Komadina ni bil povsem brez možnosti, ker so v SDP-ju številni bolj izpostavljeni člani javno izražali svoje nezadovoljstvo z Milanovićevim načinom vodenja stranke.

Milanović je na sklepnem predvolilnem srečanju v četrtek v Zagrebu ponovil, da bo SDP v prihodnosti še močnejši in naprednejši, ker "najboljši časi za sodobno, humano in spodobno agresivno socialdemokracijo na Hrvaškem šele prihajajo".

Bolj umirjeni Komadina si predvsem prizadeva za manj elitizma in več demokracije v stranki ter za sodelovanje s celotno levico na Hrvaškem. Po njegovem mnenju je treba vrniti zaupanje državljanov v SDP kot osrednjo stranko levice.

Medsebojni besedni spopadi
Med kampanjo je bilo slišati tudi veliko žaljivih sporočil med privrženci Milanovića in Komadine, ki so škodila SDP-ju. Čeprav v stranki poskušajo zmanjšati pomen nespodobnih besed in trdijo, da je stranka enotna ter da ne bo maščevanja nad poraženci, obstajajo tudi mnenja, da je pričakovati celo razdor zaradi nezadovoljstva ene ali druge strani z izidi volitev.

Milanović je prevzel vodenje SDP-ja po smrti njenega prvega predsednika Ivice Račana leta 2007, v prejšnjih štirih letih je bil tudi premier levosredinske hrvaške vlade. Komadina, ki je bil rojen v Ljubljani, je v SDP-ju od njenega začetka leta 1990. Je tudi dolgoletni predsednik primorsko-goranske županije na Reki, na strankarske volitve prihaja kot eden izmed štirih podpredsednikov SDP-ja. Na konvenciji SDP-ja 16. aprila bodo izvolili tudi člane strankarskih teles.