Srečanje delegacij IAEA-ja in Irana. Foto: Reuters
Srečanje delegacij IAEA-ja in Irana. Foto: Reuters

Pogovori potekajo teden dni pred predvidenim nadaljevanjem pogajanj na Dunaju za rešitev mednarodnega sporazuma o iranskem jedrskem programu iz leta 2015. Direktor IAEA-ja Rafale Grossi je pred pogovori sporočil, da želi IAEA poglobiti sodelovanje z Iranom.

IAEA je prejšnji teden izdal poročilo, v katerem so popisali težave pri izvajanju nadzora nad jedrskimi dejavnostmi v Iranu, med drugim o "grobem ravnanju" z njihovimi inšpektorji. Iran prav tako nasprotuje ponovni namestitvi varnostnih kamer v jedrske objekte, ki so po navedbah IAEA-ja bistvene za oživitev jedrskega dogovora.

Svet guvernerjev IAEA-ja iz 35 držav na srednem zasedanju najverjetneje ne bo sprejel nobenih protiukrepov, saj ne želijo ogroziti jedrskega sporazuma. Iranski jedrski vodja Mohamad Eslami je po srečanju z Grossijem dejal, da je Teheran odločen rešiti tehnične težave z agencijo brez "politiziranja zadeve".

Grossi in Eslami. Foto: Reuters
Grossi in Eslami. Foto: Reuters

Grossi naj bi se prvič sestal še z iranskim zunanjim ministrom Hoseinom Amirjem Abdolahianom, ki je v novi iranski vladi pristojen tudi za jedrska vprašanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Said Katibzadeh je pred prihodom Grossija izrazil upanje, da bodo pogovori konstruktivni. "IAEA smo vedno svetovali, naj ostane na poti tehničnega sodelovanja in ne dovoli, da bi določene države svojo politično usmeritev uresničevale prek IAEA-a," je še dejal.

Iran povečal zaloge visoko obogatenega urana

Prvi mož jedrske agencije je v Teheranu le nekaj dni po tem, ko je IAEA sporočil, da je Iran zaloge visoko obogatenega urana povečal na 2489,7 kilograma, kar je veliko več od količine, ki jo dovoljuje sporazum iz leta 2015.

Iran je prenehal spoštovati obveze iz omenjenega sporazuma leta 2019, leto dni zatem, ko so se ZDA pod vodstvom takratnega predsednika ZDA Donalda Trumpa enostransko umaknile iz sporazuma in spet uvedle sankcije proti Iranu.

Ameriška administracija pod vodstvom predsednika Joeja Bidna je nakazala, da bi se ZDA lahko vrnile k sporazumu. Iran svojo vrnitev pogojuje z zahtevo, da morajo ZDA preklicati sankcije.

Nova pogajanja za rešitev mednarodnega sporazuma o iranskem jedrskem programu so napovedana za 29. november na Dunaju. Na njih bodo neposredno sodelovale preostale podpisnice sporazuma: Združeno kraljestvo, Kitajska, Francija, Nemčija in Rusija. ZDA bodo sodelovale posredno.