Največ iraških beguncev se je zateklo v Sirijo. Foto: EPA
Največ iraških beguncev se je zateklo v Sirijo. Foto: EPA
Iraški begunci
Nasilje in negotova prihodnost sta prisilila na tisoče Iračanov, da so zapustili svoje domove. Foto: EPA
Iraški begunci
Zaradi varnosti iraške sosede na meji zavračajo številne begunce. Foto: EPA

Po podatkih ZN-a Irak vsak mesec zaradi nasilja zapusti 50.000 ljudi, ki zatočišče večinoma iščejo v Jordaniji in Siriji. Val beguncev je največji na Bližnjem vzhodu po letu 1948, ko je ob ustanovitvi Izraela domove zapustilo na tisoče Palestincev. Zaradi vojne razdejano domovino je od leta 2003 zapustilo že okoli dva milijona Iračanov, še enkrat toliko pa jih je razseljenih.

Moralna dolžnost pomagati beguncem
Na konferenci v Jordaniji je zato namestnik iraškega zunanjega ministra Mohamed Al Haj Hamoud pozval države, ki gostijo iraške begunce, naj prenehajo grdo ravnati s tistimi, ki pridejo do njihove meje, in se izognejo nasilnemu vračanju beguncev, dokler se v državo ne vrneta stabilnost in varnost. Dodal je, da imajo te države moralno dolžnost pomagati beguncem pri njihovem spopadanju s težkimi razmerami za življenje in nizkimi dohodki ter jim omogočiti dostop do javnih šol in zdravniških centrov.

Zavračanje beguncev zaradi varnosti
Večina držav zavrača begunce, ki so domove zapustili zaradi nasilja, slabega delovanja javnih ustanov in negotove prihodnosti, iz varnostnih razlogov. Jordanija in druge države se bojijo, da bodo skupaj z begunci na njihovo ozemlje prišli tudi bojevniki. "Te skrbi zaradi varnosti teh držav ne opravičujejo obravnavanja Iračanov na tako sramoten način," je prepričan Hamoud.

MIlijarda dolarjev letno za begunce
Tako Irak kot Sirija trdita, da se z valom beguncev spopadata po svojih najboljših močeh, vendar potrebujeta pomoč Iraka in mednarodne skupnosti. Sirija, kjer je zatočišče poiskalo okoli 1,2 milijona Iračanov, pravi, da potrebuje 256 milijonov dolarjev za pomoč, zdravstvo in izobraževanje beguncev naslednji dve leti. Okoli 750.000 beguncev v 5,6-milijonski Jordaniji pa njeno vlado na leto stane okoli milijardo dolarjev. Klinike iraškim otrokom nudijo brezplačno cepljenje, ne pa tudi drugih zdravstvenih uslug. Vladne šole v Jordaniji, ki so že tako natrpane, lahko obiskuje le majhen del iraških otrok. Razmere so za iraške begunce v Siriji nekoliko boljše, a tudi tam lahko šolo obiskuje le majhen del iraških otrok.

Čeprav so ZDA na začetku leta napovedale, da bodo sprejele okoli 7.000 Iračanov do konca septembra, so jih v zadnjih devetih mesecih zaradi strogih varnostnih ukrepov sprejele le 133.

Nasilje prekinilo praznovanje
Nasilje v Iraku je samo včeraj terjalo 50 žrtev, ko sta eksplodirali dve bombi avtomobila v Bagdadu blizu množice, ki je praznovala zmago iraškega nogometnega moštva.