Ruska pilota sta priskočila na pomoč sirskim kolegom blizu Palmire (na sliki). Foto: Reuters
Ruska pilota sta priskočila na pomoč sirskim kolegom blizu Palmire (na sliki). Foto: Reuters

"8. julija sta ruska vojaška pilota inštruktorja Jevgenij Dolgin in Rjafagat Habibulin v provinci Homs izvajala kalibracijski polet s sirskim helikopterjem Mi-25, napolnjenim s strelivom," so zapisali. "Posadka je od sirskega poveljništva prejela prošnjo, naj jim pomagajo poraziti teroriste. Kapetan helikopterja, Rjafagat Habibulin, se je odločil, da napadejo."

Kot so še sporočili z ruskega obrambnega ministrstva, so bili teroristi zaradi "izurjenih dejanj" posadke potisnjeni nazaj, napad pa preprečen, a so skrajneži helikopter sestrelili, ko se je ta vračal v oporišče.

"Ko sta strelivo porabila, sta se vračala v oporišče, v tistem pa so teroristi s tal sestrelili helikopter, ki je strmoglavil na območje pod nadzorom sirske vlade. Posadka ni preživela," so zapisali in dodali, da bosta oba pilota za svoje pogumno dejanje posmrtno prejela častni odlikovanji.

S smrtjo dveh pilotov ruski človeški davek v Siriji zdaj znaša deset pripadnikov vojaških sil. Junija je vojak Anton Erigin dobil usodne poškodbe, ko se je med varovanjem ruskega konvoja v Homsu znašel na udaru sovražnega ognja, aprila pa se je Moskva poklonila poročniku Aleksandru Prohorenku, ki je ukazal zračni napad na lastni položaj, potem ko so ga blizu Palmire obdali v obroč skrajneži.

Prohorenku, ki so ga mediji označili kar za "ruskega Ramba", je Moskva za njegovo dejanje posmrtno podelila naziv "junak Rusije".