Izraelski premier pravi, da ne bo popustil Hamasu. Foto: EPA
Izraelski premier pravi, da ne bo popustil Hamasu. Foto: EPA
Izraelska vojska je vpoklicala še dodatnih 16.000 rezervistov. Foto: EPA
Izrael
Izraelska vojska je ponoči še okrepila napade na Gazo. Foto: Reuters
Izrael napovedal nadaljevanje ofenzive

"Odločeni smo, da končamo misijo - s premirjem ali brez njega," je dejal Netanjahu ob začetku zasedanja vladnega kabineta, na katerem bodo razpravljali o podrobnostih dodatne širitve ofenzive. "Ne bom privolil v noben predlog, ki izraelski vojski ne bo omogočil dokončanja te pomembne naloge za izraelsko varnost." Po besedah generalmajorja Samija Turgemana, vodje izraelskih sil v Gazi, je le še nekaj dni do uničenja vseh predorov.

Po podatkih Združenih narodov je zaradi spopadov notranje razseljenih okoli 425.000 prebivalcev Gaze, kar predstavlja četrtino vseh prebivalcev.

Ponoči znova okrepitev napadov
Kljub vsem kritikam, ki prihajajo z vseh strani, je Izrael ponoči znova okrepil napade na območje Gaze. Dva tedna po začetku kopenske ofenzive je mobiliziral še 16.000 rezervistov, tako da se je njihovo število zdaj povzpelo na 86.000. Izraelska stran je potezo opravičila s tem, da so se za vpoklic dodatnih vojakov odločili, da bi si del rezervistov na terenu lahko nekoliko odpočil.

Izrael bo preiskal sredni napad na dekliško šolo
Predtem je Tel Aviv sporočil, da bo preiskal sredni napad na dekliško šolo v Džabaliji pod okriljem Združenih narodov, med katerim je umrlo 16 ljudi. Tja se je pred napadi izraelske vojske zateklo več kot 3.000 palestinskih beguncev, v napadu pa je umrlo najmanj 16 ljudi, 90 je bilo ranjenih.

Tiskovni predstavnik izraelske vlade Mark Regev je sporočil, da bodo preiskali napad in se, če se bo izkazalo, da je bila za napad odgovorna izraelska vojska, opravičili. "Ne vemo, ali je šlo za našo vojsko, vemo pa, da so iz bližine šole streljali na naše vojake," je dejal Regev in dodal, da je za napad zagotovo kriv Hamas.

Povedal je še, da napad na nedolžne civiliste v Gazi ni cilj Izraela. "Imamo politiko - ne napadamo civilistov," je povedal v pogovoru za BBC. Ob tem pa je tiskovni predstavnik agencije ZN-a za palestinske begunce (UNRWA) Chris Gunnes povedal, da so izraelsko vojsko najmanj 17-krat opozorili, da so v šoli naselili begunce.

Napad so obsodili Združeni narodi in tudi ZDA. Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je dejal, da vsi dokazi kažejo na to, da je za napad odgovorna izraelska vojska, tiskovna predstavnica ameriškega zunanjega ministrstva Marie Harf pa je sporočila le, da obsojajo napad na šolo, v kateri so umrli nedolžni civilisti, ni pa eksplicitno omenila Izraela.

Sreda eden najbolj krvavih dni od začetka ofenzive
Sreda je bila, kljub dogovorjenemu štiriurnemu humanitarnemu premirju, eden najbolj krvavih dni na območju Gaze. Po najnovejših podatkih ministrstva za zdravje je bilo ubitih 119 Palestincev, največ žrtev pa sta zahtevala že omenjeni napad na dekliško šolo in napad na tržnico v soseski Šedžaija blizu mesta Gaza.

Med Palestinci že več kot 1.360 žrtev
Najdaljša vojaška operacija Izraela proti Hamasu, ki v Gazi vlada od leta 2007, je med Palestinci zahtevala že več kot 1.360 žrtev, na izraelski strani pa so do zdaj našteli 59 žrtev. Palestinski predsednik Mahmud Abas je Gazo razglasil za območje humanitarne katastrofe, Združene narode pa je pozval, naj storijo vse za pomoč prebivalcem Gaze.

Da so razmere v Gazi katastrofalne, je opozoril tudi dolgoletni tiskovni predstavnik agencije Združenih narodov za palestinske begunce (UNRWA) Chris Gunness, ki je med opisovanjem razmer na območju v pogovoru za arabsko televizijsko mrežo Al Džazira bruhnil v jok. "Pravice Palestincev, celo njihovih otrok, so v celoti kršene," je poudaril in začel hlipati. Pogovor, ki je potekal v živo, so morali zato prekiniti.

Izrael napovedal nadaljevanje ofenzive