Izraelska vojaška letala so znova poletela nad Sirijo. Foto: EPA
Izraelska vojaška letala so znova poletela nad Sirijo. Foto: EPA
Bašar Al Asad
Rusija tudi med konfliktom Al Asadove sile oskrbuje z orožjem. Foto: EPA

To je že tretji letošnji izraelski napad na sirskem ozemlju, in tako kot v preteklih napadih je bilo tudi tokrat tarča orožje, za katerega Izrael domneva, da ga skušajo dostaviti šiitskemu gibanju Hezbolah. Izrael se boji, da bi sodobno orožje ali celo kemični bojni strupi končali v rokah gibanja, s katerim se je leta 2006 zapletel v mesec dni trajajočo vojno.

Ameriški predstavniki so sporočili, da se je napad zgodil v noči iz srede na četrtek. V četrtek so se po poročanju BBC-ja sicer pojavila poročila o eksplozijah blizu Latakije na zahodu Sirije ob obali Sredozemskega morja. Eksplozije naj bi odjeknile v oporišču sirskih zračnih sil.

Izraelske in sirske oblasti teh navedb niso želele komentirati. Eden izmed neimenovanih predstavnikov ameriških oblasti je pojasnil, da so bili tarča napada ruski izstrelki SA-125s.

Pomembno pristaniško mesto Latakija je oporišče sirskega predsednika Bašarja Al Asada, saj je tam prisotna njegova alavitska šiitska skupnost.

Pred tem naj bi Izrael letos izvedel že najmanj tri letalske napade na sirskem ozemlju, potem ko je večkrat javno opozoril, da bo ukrepal ob morebitnih dobavah sirskega orožja skrajnim skupinam v regiji, še posebej Hezbolahu, ki nadzoruje južni del Libanona ob severni meji z Izraelom.

Al Asad je po prejšnjih napadih napovedal, da bo v prihodnje Sirija odgovorila na izraelske akcije na svojem ozemlju.

Rusija stoji ob strani Al Asadu
Latakija je okoli 90 kilometrov oddaljena od drugega največjega pristaniškega mesta v državi Tartus, kjer ima Rusija, katere izstrelki so bili tarča izraelskega napada, svoje edino mornariško oporišče v tujini.

Rusija je eden izmed najpomembnejših zaveznikov Al Asada in ji ga je uspelo poleti prepričati o uničenju vseh zalog kemičnega orožja, potem ko so ZDA zagrozile z vojaškim posredovanjem po napadu z bojnimi strupi v predmestju Damaska, ki naj bi ga izvedle vladne sile, čeprav Damask vse obtožbe zanika.

Izraelska akcija je bila izvedena v času, ko je Organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPCW) sporočila, da je dan pred iztekom roka v Siriji uničila vso opremo za izdelavo kemičnega orožja.

Skladno z resolucijo Varnostnega sveta ZN-a, ki je posledica dogovora med ZDA in Rusijo, mora Sirija vse zaloge kemičnih bojnih strupov uničiti do sredine prihodnjega leta.