Na glavnem trgu v Kijevu protestirajo privrženci proruskega Janukoviča. Foto: Reuters
Na glavnem trgu v Kijevu protestirajo privrženci proruskega Janukoviča. Foto: Reuters
Protestnica med ličenjem
Nekateri protestniki naj bi na glavnem trgu v Kijevu preživeli že tri noči. Foto: Reuters

Na tiskovni konferenci v Kijevu je Janukovič povedal, da je za pomoč zaprosil avstrijskega kanclerja Alfreda Gusenbauerja kot predstavnika nevtralne države, ob tem pa je dodal, da bi lahko pozneje v posredovanje vključili tudi Rusijo in Poljsko. Medtem je k umiritvi razmer in politične krize pozval evropski zunanjepolitični predstavnik Javier Solana.

Janukovič zavrača Juščenka
Sicer je premier Janukovič zavrnil pozive in grožnje predsednika Viktorja Juščenka, naj spoštuje razpustitev parlamenta. Juščenko mu je predtem namreč zagrozil, da bo proti njemu začel postopek, če ne bo spoštoval predsedniške odločitve o razpustitvi parlamenta. Prorusko usmerjeni premier je namesto tega Juščenka pozval, naj začne nove pogovore za rešitev vse večje krize.

Vlada trdi, da je razpustitev parlamenta neustavna, zato čaka na razsodbo ustavnega sodišča, ki naj bi o tem odločilo v 15 dneh.

Protesti že tri dni
V Kijevu okoli 12.000 podpornikov premierja Janukoviča protestira proti Juščenku. Pridružilo naj bi se jim še 6.000 ljudi, nekateri pa so na trgu preživeli že tri noči zapored.

Zaradi krize v državi se je sešel tudi svet za državno varnost, ki ga med drugim sestavljajo vodje ukrajinskih varnostnih organov, udeležil pa se ga je tudi Juščenko.