Lugovoj zatrjuje, da je v umor Litvinenka vpletena britanska obveščevalna služba. Foto: EPA
Lugovoj zatrjuje, da je v umor Litvinenka vpletena britanska obveščevalna služba. Foto: EPA

Saša (Litvinenko) ni bil moj sovražnik!

Andrej Lugovoj
Boris Berezovski
Berezovski že več let živi v Veliki Britaniji. Foto: EPA
Lugovoj obtožuje Britance

Lugovoj, ki vztrajno zavrača vse obtožbe za umor Litvinenka, je prepričan, da je britanska obveščevalna služba MI6 Litvinenka rekrutirala, da bi dobila podatke o ruskem predsedniku Vladimirju Putinu. Ko je hotel zapustiti njihove vrste, so ga ubili.

"Če ga ni ubila sama obveščevalna služba, pa je zagotovo komu naročila, naj ga ubije," je prepričan Lugovoj in kot možne morilce omenja obveščevalno službo MI6, rusko mafijo ali nasprotnika Kremlja Borisa Berezovskega, ki je bil sicer Litvinenkov zaščitnik in po Lugovojevih besedah prav tako sodelavec britanskih obveščevalcev.

Lugovoj, ki je spregovoril na tiskovni konferenci v Moskvi, je zatrdil, da je bil le grešni kozel in da z umorom svojega nekdanjega sodelavca in velikega kritika politike ruskega predsednika Putina nima ničesar. Povedal pa je še, da je britanska obveščevalna služba za pridobivanje obremenilnih podatkov o ruskem predsedniku Putinu novačila tudi njega samega.

Berezovski zavrača trditve Lugovoja
Na besede Lugovoja se je že odzval Berezovski, ki je povedal, da za umorom Litvinenka stoji Kremelj. Po njegovih besedah naj bi to dokazovale današnje besede Lugovoja. Sicer pa je Berezovski priznal, da financira opozicijsko skupino Druga Rusija, ki jo vodi nekdanji šahovski svetovni prvak Gari Kasparov. Ob tem je tudi poudaril, da Putin ni prijatelj Zahoda, temveč po njegovih besedah za Zahod predstavlja resno nevarnost.

Marina Litvinenko: To so le laži in provokacije
Oglasila se je tudi Litvinenkova vdova Marina, ki je prav tako Lugovojeve obtožbe označila za laži in provokacijo. Opozorila je tudi, da je celo Putin sam zanikal, da bi bil lahko Litvinenko zanimiv za britanske obveščevalce. Po njenih besedah je bil njen mož drugorazredni ruski agent, ki bi težko koristil britanskim obveščevalnim službam.

Rusko-britanski odnosi na hladnem
Odnosi med Rusijo in Veliko Britanijo so se po obtožbi Lugovoja zaostrili. Britanci od Rusije zahtevajo, da jim izroči Lugovoja, da mu bodo lahko sodili za omenjeni zločin, Rusi pa to odločno zavračajo. Ruska ustava nemreč prepoveduje izročitev svojih državljanov drugim državam in njihovim oblastem.

Velika Britanija zadnjih Lugovojevih obtožb še ni komentirala.

Saša (Litvinenko) ni bil moj sovražnik!

Andrej Lugovoj
Lugovoj obtožuje Britance