Jovanka Broz se je s Titom poročila leta 1952. Foto: EPA
Jovanka Broz se je s Titom poročila leta 1952. Foto: EPA
Jovanka Broz
Jovanka Broz je imela težave z zdravjem že nekaj dni, a je odklanjala zdravniško pomoč. Foto: EPA

Na tiskovni konferenci je Lončar novinarjem pojasnil, da je Jovanka Broz v polzavesti in se odziva le na grobe dražljaje. Prvi rezultati vzetih vzorcev so pokazali, da ima nekdanja prva dama Jugoslavije tudi začetek sepse ali zastrupitve krvi, ki je posledica infekcije in prizadene celoten organizem.

Prav tako ima težave z zadrževanjem urina, preležaninami, na prsnem košu pa ima rane neznanega izvora, je še dejal Lončar.

Po pisanju srbskega B92.net, je imela Jovanka težave z zdravjem že nekaj dni, a je vztrajno odklanjala zdravniško pomoč. V bolnišnico sta jo okoli 13.30 pripeljala sorodnika, in to le zato ker ni bila dovolj pri zavesti, da bi temu nasprotovala.

V bolnišnici sta jo obiskala srbski premier Ivica Dačić in minister za delo in socialno politiko Rasim Ljajić.

Osebne dokumente dobila šele pred štirimi leti
Prva dama Jugoslavije je po smrti predsednika Josipa Broza - Tita leta 1980 živela stran od oči javnosti in skromno. Dolgo je bil njen svet dom na Dedinjah v Beogradu, saj ji je Srbija osebne dokumente podelila šele leta 2009. Mediji so večkrat poročali o njenih finančnih težavah.

89-letna Jovanka se je s Titom poročila leta 1952. Zvezi jugoslovanske komunistične mladine se je pridružila leta 1941, prejela je tudi dva reda za hrabrost.

Bred časom je izšel feljton avtorja Žarka Jokanovića, ki je dodobra pretresel Balkan. V njem je Jovanka Broz izjavila, da je bil nekdanji jugoslovanski notranji minister in drugi moža Socialistične federativne republike Jugoslavije (SFRJ) Stane Dolanc nacistični agent in član Hitlerjeve mladine. Tako Dolanc kot predsednik predsedstva Srbije Nikolo Ljubičić pa naj bi po njenih besedah "poskušala prevzeti oblast v Jugoslaviji".

"To je ena tistih ljubezni, ki trajajo vse življenje"
Dejala je tudi, da sta zadnjih deset let s Titom živela, kot bi bila ugrabljena. "Tito se je moral umakniti od mene. Sam je dobro vedel, kakšni prevaranti so okoli njega in da je to edini način, da mi reši življenje, saj so bili pripravljeni storiti kar koli. Toliko sem jim bila v napoto in Tito je to dobro vedel. Tako me je rešil pred temi neljudmi in hudobneži."

Kot je zapisal Jokanović, ima Jovanka Tita še vedno rada. "Moje življenje v dveh stavkih bi se glasilo: ‘Bog mi je dal lepo življenje s Titom. Vendar toliko let, kolikor mi je bilo lepo - sem bila nato še več let preganjana, mučena in trpinčena … Imam občutek, da je bila to ena tistih ljubezni, ki trajajo vse življenje."

Kljub medijski izolaciji je Jovanka medije še kako spremljala. Dobro je seznanjena z dogajanji po svetu in v Srbiji, na trenutno stanje pa gleda zelo široko in analitično.