Foto:
Foto:
Viktor Juščenko je prepričan v svojo zmago.
Varnostne oblasti opozarjajo pred nasiljem.
Vodja ukrajinske volilne komisije Sergej Kivalov odgovarja na vprašanja novinarjev.
Viktor Janukovič ima podporo sedanjega predsednika Leonida Kučme.

Juščenko je protestnike pozval, naj na ulicah Kijeva ostanejo tudi čez noč, k demonstracijam pa je pozval tudi druge državljane.

Po skoraj 99 odstotkih preštetih glasov je zmagovalec drugega kroga predsedniških volitev sedanji premier Janukovič, ki je dobil 49,57 odstotka glasov, Juščenko pa mu sledi z 46,57 odstotka.

Ker so podatki vzporednih volitev takoj po zaprtju volišč kazali na zmago prozahodno usmerjenega Juščenka, je ta potem, ko so začeli objavljati uradne izide volitev, pozval k mirnim protestom.

Protesti v Kijevu
Juščenko je pred svojimi privrženci v središču Kijeva prorusko usmerjenega Janukoviča obtožil volilne prevare, pri tem pa naj bi mu pomagal tudi sedanji predsednik Leonid Kučma.

Juščenko je okoli 50.000 protestnikov pozval, naj ostanejo na trgu v središču prestolnice, kjer naj bi se jim pridružilo še na tisoče Ukrajincev iz vse države. Po njegovem mnenju naj bi bil to šele začetek akcije opozicije.

Ukrajinske varnostne oblasti so opozicijo, ki po vsej državi pripravlja splošne demonstracije, opozorile, da bo odgovorna za morebitne posledice. V izjavi notranjega ministrstva in vrhovnega tožilstva je zapisano, da bodo oblasti v primeru, da bo ogrožen ustavni red in varnost ukrajinskih državljanov, takoj končale vse nezakonite podvige.

Lvov in Kijev za Juščenka
Oblasti v mestih Lvov in Kijev pa so sporočile, da ne zaupajo uradnim izidom. Za predsednika pa priznavajo Juščenka. Lvov podpira pozive opozicije za začetek splošne stavke po vsej Ukrajini. Kijev pa je ukrajinski parlament pozval, naj ne prizna volilnih izidov, ki jih objavlja državna volilna komsija.

EU opozarja ukrajinske oblasti
EU meni, da ukrajinske volitve niso zadovoljile demokratičnih standardov, zato oblasti v Kijevu poziva, da izide volitev revidira, je sporočil nizozemski zunanji minister Bernard Bot, ki je dodal, da bodo vse članice povezave svojim odposlancem v Ukrajini naročile, da o volitvah izrazijo zaskrbljenost.

Ameriški senator Richard Lugar, sicer vodja senatnega odbora za zunanjo politiko, pa je dejal, da so ukrajinske oblasti podprle volilno prevaro. Omenjeni odbor je namreč opazoval volitve. Ruski predsednik Vladimir Putin pa je Janukoviču za zmago na volitvah že čestital.

Opazovalci nezadovoljni
Zahodni opazovalci iz misije Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) so izrazili nezadovoljstvo.

Oblasti tudi niso upoštevale pripomb, ki so jih imeli opazovalci že v prvem krogu volitev, je dejal predstavnik Ovseja.

Volilna udeležba je bila visoka, saj se je volitev udeležilo 79 odstotkov od 37 milijonov volivcev.