Foto:
Foto:
Opozicijski voditelj Juščenko je bil ob oddaji glasu prepričan v zmago.
Privlačna udeleženka proslave po Juščenkovi zmagi.
Protestniki na kijevskih ulicah so ves čas podpirali opozicijskega voditelja

Premier Viktor Janukovič je prejel 38,5 odstotka glasov, volilna udeležba pa je bila 71-odstotna. Tudi po izidih vzporednih volitev je v vodstvu Juščenko s 56,5 odstotka glasov, Janukovič pa naj bi dobil 41,3 odstotka. Slednji je ob porazu napovedal ostro opozicijo.

"Videli bodo, kaj pomeni opozicija," je povedal po objavi prvih rezultatov vzporednega glasovanja. Nekdanji premier je poročevalcem povedal, da bo Juščenku čestital z izrazom obžalovanja.

Spet nepravilnosti?
Vladna in opozicijska stran sta pred tem druga drugo obtoževali volilnih poneverb. Nepravilnosti naj bi se zgodile na vzhodu države, v regiji Doneck. Privrženci Viktorja Juščenka so prokremeljske privržence Viktorja Janukoviča obtožili "podaljševanja" volilnih seznamov, medtem ko slednji sumijo, da je proevropska opozicija volivce podkupovala.

ZDA pozivajo k poštenosti
Administracija ameriškega predsednika Georgea Busha je ukrajinske oblasti že pozvala, naj poskrbijo za pošteno štetje glasov. "Upamo, da bo rezultat volitev odražal resnično voljo ukrajinskega ljudstva," je dejal predstavnik zunanjega ministrstva.

Po navedbah predsednika parlamenta končnih rezultatov ni pričakovati pred novim letom, saj bosta obe strani verjetno vložili pritožbe. Na volitvah je sodelovalo okoli 12.000 opazovalcev, kar je več kot pred petimi tedni, ko so volitve zaznamovale številne prevare. Takrat je volilna komisija za zmagovalca razglasila Janukoviča, vendar pa Juščenko izida ni priznal in se je pritožil na vrhovno sodišče, ki je volitve razveljavilo.

Prozahodno usmerjenega Juščenka podpira predvsem zahodni del države, rusko govoreči vzhod in jug Ukrajine pa je bolj naklonjen Janukoviču, ki ga je podprl tudi odhajajoči predsednik Leonid Kučma in Rusija.


Svoje mnenje o dogajanju v Ukrajini lahko izrazite na forumu.

Množični protesti v Kijevu
Tedne po drugem krogu volitev so zaznamovali množični protesti privržencev Juščenka, ki so se zbirali v središču Kijeva in postavili zapore pred vladne zgradbe. Na ulici ob glavnem trgu je nastalo tudi naselje šotorov, kjer so protestniki prespali noč pred volitvami.

Kriza v Ukrajini je sprožila napetosti tudi med Rusijo in zahodnimi državami, ki podpirajo Juščenka, ruski predsednik pa je zahod obtožil, da se preveč vmešava v notranje zadeve Ukrajine.