Radovan Karadžić je na begu že desetletje. Foto: EPA
Radovan Karadžić je na begu že desetletje. Foto: EPA

Zaradi dokumentov, na katerih je napačen podatek, da je Aleksander "Saša" Karadžić srbski državljan, so ga tudi oglobili za okoli 500 dolarjev, Srbijo pa mora zapustiti v treh dneh. Sina obtoženca Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je policija v Beogradu v petek pridržala in zaslišala v povezavi z lovom na njegovega očeta, ki ga iščejo zaradi zločinov, storjenih med vojno v BiH-u. Saša Karadžič je v Beograd pripotoval zaradi operacije petletnega sina, posebne policijske enote pa so ga prijele v bolnišnici.

Prijetje Karadžića in Mladića bi močno izboljšalo možnosti Srbije za članstvo v EU-ju, zato bo Beograd spremenil taktiko in močneje pritisnil na njuni družini. Družinski člani, ki večinoma živijo v BiH-u, so bili v preteklosti tarče racij mirovnikov Nata in EU-ja, vendar te niso vodile do aretacije najbolj iskanih haaških obtožencev.

Glavna haaška tožilka Carla Del Ponte je Srbiji večkrat očitala, da ne naredi dovolj za njuno aretacijo. Nekdanji pomočnik Del Pontejeve pa je v svoji knjigi zapisal, da sta zaradi različnih razlogov Rusija in ZDA igrali pomembno vlogo pri njunem skrivanju pred roko pravice.