Novi koronavirus tokrat zaznamuje proslavljanje praznika. Foto: Reuters
Novi koronavirus tokrat zaznamuje proslavljanje praznika. Foto: Reuters

11. septembra se Katalonci spominjajo leta 1714, ko je Katalonija izgubila samostojnost. V zadnjih letih praznik pritegne velike množice ljudi, ki izražajo podporo vnovični samostojni poti pokrajine.

Tokrat praznik zaznamujejo v okrnjeni obliki. Zaradi porasta števila okužb z novim koronavirusom so namreč tradicionalno množična zborovanja v znak podpore neodvisnosti prepovedana. Ker so večja zborovanja prepovedana, so se organizatorji odločili za več manjših, razpršenih dogodkov, da bi se izognili prevelikemu številu ljudi na enem mestu.

Tiskovna predstavnica katalonske vlade Meritxell Budo je dejala, da je potreben "političen odziv na politični konflikt". Madrid je pozvala k amnestiji devetih katalonskih voditeljev, ki so zaprti zaradi njihove vloge v izvedbi referenduma o neodvisnosti leta 2017, in druge, ki so zatem pobegnili iz Španije.

Španska vlada pod vodstvom vodje socialistov Pedra Sáncheza je možnost amnestije ali referenduma že izključila, je pa podprla dialog z Barcelono. Po njegovih besedah si bodo še naprej prizadevali za spravo z dialogom v okviru ustave. Ta onemogoča katalonsko neodvisnost.

Katalonska javnost je sicer razdeljena glede vprašanja samostojnosti. Zadnja raziskava javnega mnenja po poročanju Reutersa kaže, da več vprašanih podpira obstanek v Španiji.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Separatisti zahtevajo pravico do protesta

Glede na to, da so v Španiji trenutno prepovedana zbiranja več kot desetih ljudi, so epidemiologi in politični voditelji pozivali k prepovedi vseh dogodkov, a so njihovi pozivi naleteli na gluha ušesa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Nemogoče je, da bi bila pravica do protestov edina pravica, ki bi se ji morali odpovedati, da bi lahko živeli z virusom," je dejala vodja največje katalonske skupine za neodvisnost ANC Elisenda Paluzie.

Na udeležbo naj bi poleg novega koronavirusa vplivale tudi trenutne politične delitve znotraj gibanja za neodvisnost, ki so se od neuspešnih prizadevanj za odcepitev leta 2017 zaostrile.

Dan se je sicer začel z več dejanji sabotaže. Več vlakov se je denimo moralo začasno ustaviti zaradi gorečih gum na tirih, vključno s hitrim vlakom v Francijo, je sporočil španski železniški operater Renfe.