Začasna vlada je razglasila izredne razmere in na območje poslala vojsko z oklepniki. Foto: EPA
Začasna vlada je razglasila izredne razmere in na območje poslala vojsko z oklepniki. Foto: EPA
Zaostrene razmere v Kirgiziji

V nasilju med Kirgizi in uzbekistansko manjšino je bilo ranjenih že več kot 1.000 ljudi, več tisoč, med njimi večinoma ženske, otroci in starejši, jih je pobegnilo v sosednji Uzbekistan. Na jug Kirgizije zdaj tudi od drugod prihajajo oboroženi moški, opremljeni s kovinskimi palicami in avtomatskim orožjem.

Kirgizija zapira meje
Junijski spopad v Kirgiziji je eden hujših v tej azijski državi, potem ko so aprila odstavili nekdanjega predsednika Kurmanbeka Bakijeva. Predstavnik za odnose z javnostmi na kirgiškem notranjem ministrstvu je za BBC dejal, da je stanje v državi "zelo, zelo težko". Prav tako je za britanski medij zanikal govorice, da naj bi varnostne sile streljale na civiliste, temveč da te le preprečujejo, da bi na to območje prišli še dodatni bojevniki. Kirgiška televizija je poročala, da je država zato že zaprla meje s Tadžikistanom in Kitajsko.

Vzroki za nemire v Ošu, kjer živijo podporniki odstavljenega Bakijeva, še vedno niso znani. Tamkajšnje oblasti so dejale, da naj bi se dogajali obračuni med krajevnimi tolpami, kar se je nato prevesilo v oboroženi spopad. V Kirgiziji živi 70 odstotkov Kirgizov in 15 odstotkov Uzbekistancev, ki bivajo na območju blizu mesta Oš. Večji nemiri med etničnima skupinama so vzniknili v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je umrlo več tisoč ljudi.

"Potrebujemo pomoč Rusije"
Začasna kirgiška vlada predsednice Roze Otunbajeve je opozorila, da v prihodnjih dneh pričakujejo še hujše spopade. Prav zato je Otumbajeva ruskemu predsedniku Dmitriju Medvedjemu poslala pismo, v katerem je Rusijo prosila za vojaško pomoč. "Vse gori: domovi, restavracije in bari. Celotno mesto je prekril dim," je za agencijo Reuters dejal tamkajšnji delavec za človeške pravice Dilmurad Išanov. "Ne potrebujemo kirgiške avtoritete. Potrebujemo Rusijo. Potrebujemo vojsko. Potrebujemo pomoč," je še dejal.

Kirgizija se pripravlja ne referendum o novi ustavi, ki bo 27. junija. Če bo referendum uspel, bo Kirgizija postala parlamentarna republika. Hkrati se bodo zmanjšala pooblastila predsedniku, s čimer bodo preprečili morebitno samovoljo vladanja prvega človeka Kirgizije.

Zaostrene razmere v Kirgiziji