Foto:
Foto:
Policista na barikadah pred množico protestnikov v Kijevu.
Privrženci premierja Janukoviča na protestu v glavnem mestu.
Opozicijski kandidat Juščenko med shodom v Kijevu.
Politiki v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine si za predsednika želijo Viktorja Janukoviča.

Pred tem se je za delno ponovitev volitev zavzel tudi premier Viktor Janukovič. Dejal je, da podpira ponovitev volitev v tistih okrajih, kjer so bile nepravilnosti in goljufije množične.

Kučma pa je posvaril tudi pred kolapsom gospodarstva, če se stanje v državi ne bo spremenilo. Dodal je, da za to ne bo odgovoren niti on niti vlada, saj je država blokirana.

Protesti še vedno trajajo
Vrhovno sodišče je dalo odvetniški skupini premierja Viktorja Janukoviča do jutri dopoldne čas, da pregledajo dokumente, ki jih je predložil Juščenko. Ta skuša prek sodišča doseči razveljavitev volitev in njihovo ponovitev.

Sodišče je že pred začetkom razprave sporočilo, da bi lahko za odločitev o pritožbi potrebovali tudi več dni. Pred vrhovnim sodiščem so se na poziv predstavnikov opozicije začeli zbirati Juščenkovi privrženci, ki že teden dni množično protestirajo v Kijevu.

Vodja ukrajinske centralne banke Serhij Tihipko pa je odstopil z mesta vodje centralne banke in vodje Janukovičeve kampanje. Dejal je, da se bo še vedno posvečal politiki, vendar pa ne bo več povezan s sedanjim premierjem.

Solana za enotnost Ukrajine
Ohranitev enotne Ukrajine je ključnega pomena, meni visoki predstavnik EU-ja za skupno varnostno in zunanjo politiko Javier Solana. Tudi ameriški državni sekretar Colin Powell je dejal, da se ZDA zavzemajo za enotno Ukrajino.

Po srečanju EU-ja in veleposlanikov pri zvezi Nato je Solana dejal, da so grožnje z odcepitvijo vzhodnega dela Ukrajine nepotrebne. Solana se je ob tem zavzel za nadaljevanje pogovorov in za rešitev spora glede predsedniških volitev znotraj zakonov.

Generalni sekretar Nata Jaap de Hoop Scheffer je poudaril, da je pripadnost enemu narodu pomembna, tu pa bi morali iskati rešitev spora.

Vzhod za odcepitev
Na vzhodu Ukrajine, kjer množično podpirajo Janukoviča, so za 5. december napovedali referendum o odcepitvi, saj nasprotujejo zahtevam Juščenka po razveljavitvi izidov volitev in njihovi ponovitvi.