Moritz Erhardt je študiral v ZDA, v Londonu pa je opravljal svoje poletno pripravništvo. Foto: Reuters
Moritz Erhardt je študiral v ZDA, v Londonu pa je opravljal svoje poletno pripravništvo. Foto: Reuters
Pred stažem v BAML-ju je nesrečni študent delal tudi za nekaj drugih velikih imen iz sveta bančništva. Foto: Reuters
Umrli pripravnik v zadnjih dneh ni kaj dosti spal. Foto: Reuters

Erhardt, ki je sicer študiral na poslovni šoli Univerze v Michiganu, je pod prho svoje študentske sobe v vzhodnem Londonu v četrtek utrpel epilepsiji podoben napad in se zgrudil. Reševalci so ga lahko samo še proglasili za mrtvega. Neki anonimni komentator je na spletni strani wallstreetoasis.com kmalu zatem zapisal: "Njegov sostanovalec ga je našel mrtvega pod prho. Pripravnik pri BAML-ju (Bank of America Merill Lynch) je hodil domov ob 6.00 tri dni zapored."

Mnogo komentarjev na družbenih omrežjih se je obregnilo ob to, kako trdo morajo delati pripravniki v bančnih ustanovah, pri čemer jih veliko pravi, da se številnim študentom zdi, da morajo ostati v službi vso noč, da bi naredili vtis na vodilne in dobili delo. Neki komentator je tako zapisal, da se je njegovo pripravništvo v neki banki sprevrglo v "najhujše tri mesece njegovega življenja".

Neki nekdanji investicijski bankir je za Independent potrdil, da ni nič običajnega, da pripravniki delajo po 14 ur dnevno. "Pripravniki lahko redno naberejo po 100 ali celo 110 ur na teden, a ljudje se prav dobro zavedajo, da je bančništvo trdo delo, podjetje pa vas nenehno opozarja, da morate opravljati tudi tisto, kar od vas ni zahtevano, pri tem pa ne smete pregoreti. To je prvič, da sem slišal za tak primer, pa je bančni svet precej tesno stkana skupnost."

"Izjemno marljiv"
Pripravniki pri BAML-ju so plačani okoli 2.700 funtov mesečno, neki 20-letni pripravnik pa je za Evening Standard leta 2011 povedal, da "delaš toliko ur, kot ti pač rečejo". "Najhujša nočna mora vsakega pripravnika je t. i. čarobni vrtiljak, kar se zgodi, ko vzameš taksi, da te ob 7. zjutraj odpelje domov, nato pa te počaka toliko, da se oprhaš in preoblečeš, nato pa te odpelje nazaj v pisarno."
Neki drugi 24-letni pripravnik pa je za isti časnik povedal, da je bil njegov minimum okoli sto ur na teden, povprečje pa 110. "Delal sem šest dni in pol na teden."

Predstavnik BAML-ja je potrdil Erhardtovo smrt in dejal, da je bil 21-letnik "izjemno marljiv pripravnik". "Globoko šokirani smo in užaloščeni nad novico o smrti Moritza Erhardta. Bil je priljubljen med vrstniki, izjemno marljiv in je imel pred seboj svetlo prihodnost. V tem težkem času izrekamo družini iskreno sožalje," je sklenil.

Erhardt je pred BAML-jem, kjer je delal sedem tednov, že opravil staže pri Morgan Stanleyju, Corporate Global Investment Bankingu in Deutsche Banku.

Ob tem pa se ob hitrem pregledu komentarjev pod novico zdi, da so si komentatorji bolj ali manj enotni, da gre za sodobno suženjstvo, podganjo dirko, izkoriščanje in da kapitalizem ubija.