Malto so skupine za zaščito pravic LGBT-skupnosti dvakrat razglasile za do istospolno usmerjenih najprijaznejšo evropsko državo. Foto: Reuters
Malto so skupine za zaščito pravic LGBT-skupnosti dvakrat razglasile za do istospolno usmerjenih najprijaznejšo evropsko državo. Foto: Reuters

Po novem zakonu o afirmaciji spolne usmerjenosti, identiteti spola in spolnem izražanju vsakemu, za katerega odločijo, da je kriv poskusov "spreminjanja, zatiranja ali ukinjanja spolne usmerjenosti posameznika, njegove spolne identitete in/ali spolnega izražanja", grozi zaporna ali denarna kazen.

Predstavnikom medicinske stroke, ki predpisujejo terapije za zdravljenje homoseksualcev, grozi do 10.000 evrov denarne kazni in do leto dni zaporne kazni, poroča Malta Today.

Otoška državica v Sredozemlju je od leta 2012, ko je bila izvoljena nova laburistična vlada, uvedla vrsto progresivnih socialnih reform in bila pri aktivistični skupini ILGA-Europe dvakrat proglašena za evropsko državo, ki najbolj spoštuje pravice lezbijk, gejev, biseksualcev in transseksualcev. Novi zakon tudi odreja, da "nobena spolna usmerjenost, spolna identiteta ali spolni izraz ne predstavlja motnje ali bolezni", in niža starost, pri kateri lahko osebe zaprosijo za spremembo spola brez privoljenja staršev, na 16 let.

Združenja malteških psihologov, psihiatrov, družinskih terapevtov in svetovalcev pozdravljajo zakon, ki prepoveduje "nehumano" prakso, v skupni izjavi pa so zapisali, da so zelo ponosni, da so igrali ključno vlogo pri sestavljanju tega zakona. "Reparativna terapija ne le zavrača skupino posameznikov na podlagi neutemeljenega predsodka in nestrpnosti, ampak tudi krši mednarodno priznane pravice LGBT-skupnosti," so zapisali. "Kot telo podpiramo spoštovanje in enakost za vse ljudi in smo odločeni, da si bomo še naprej prizadevali, da bi našim strankam omogočili varno in terapevtsko izkušnjo, kot si jo zaslužijo."

Neetična in neznanstvena praksa
Argument podpornikov skrajno sporne reparativne terapije je, da s pomočjo običajnih psiholoških in terapevtskih tehnik pomagajo ljudem prostovoljno spremeniti njihovo spolno usmerjenost. V Veliki Britaniji so vsa vodilna psihoterapevtska telesa podpisala skupno izjavo, v kateri reparativno terapijo označujejo za neetično, neznanstveno in potencialno nevarno, povzema Guardian. Raziskava iz leta 2009 pa kaže, da je od 1.300 britanskih strokovnjakov za duševno zdravje več kot 200 svojim pacientom ponudilo neko obliko reparativne terapije.

V ZDA, kjer več zveznih držav prepoveduje izvajanje spreobrnitvene terapije na mladoletnikih, Ameriška psihiatrična zveza pravi, da nasprotuje kakršni koli terapiji, "utemeljeni na predpostavki, da je homoseksualnost kot taka duševna motnja ali da bi moral pacient spremeniti svojo homoseksualno usmerjenost".