Opozicijski poslanci so si skočili v lase tudi z varnostniki, ki so želeli zaščititi predsednika parlamenta Veljanovskega. Foto: Reuters
Opozicijski poslanci so si skočili v lase tudi z varnostniki, ki so želeli zaščititi predsednika parlamenta Veljanovskega. Foto: Reuters
Makedonska policija
Podporniki vladajoče stranke VMRO so proti opozicijskim protestnikom metali jabolka in jajca. Foto: Reuters

V središču prestolnice Skopje se je zbralo več tisoč ljudi, tako zagovornikov vladne koalicije kot njenih nasprotnikov. Pred stavbo parlamenta je zavrela kri, zato je morala posredovati enota posebne policije, da je razgreteže spravila narazen.

Dve poslanki sta jo lažje skupili
A vroče ni bilo le pred parlamentom, ampak tudi v njem. Pred sejo o sprejemanju proračuna za prihodnje leto se je zgodil incident, saj so opozicijski poslanci v želji, da bi preprečili začetek razprave, skočili v poslance vladajoče koalicije in zapele so pesti. Predsednik parlamenta Trajko Veljanovski je tako moral dvorano zapustiti v spremstvu varnostnikov. Ob tem je izbruhnil pretep ob govorniškem odru, v katerem sta bili lažje poškodovani dve poslanki opozicijske Socialdemokratske zveze Makedonije (SDSM). Govorniški oder so jezni politiki uničili.

Proračun pod streho
Sobranje so opozicijski poslanci nato zapustili in se pridružili enako mislečim na protestih. Vladna večina je tako brez težav s prepričljivo večino sprejela predlagane proračunske spremembe. Varnostniki so iz dvorane na silo odvlekli tudi novinarje, ki so z galerije spremljali napeto dogajanje v dvorani - kljub pritožbam, da s tem kršijo njihove pravice. Pri tem naj bi bila ranjena snemalec skopske televizije 24 vesti ter novinar časopisa Vest in predsednik makedonskega novinarskega združenja Naser Selmani.

Privrženci opozicije in vlade so medtem še naprej protestirali pred poslopjem parlamenta, pri čemer so se občasno obmetavali s kamenjem, lesenimi palicami in plastenkami, pa tudi jabolki. Ranjeni so bili najmanj štirje ljudje, ki so jih prepeljali v bolnišnico.

Razmere pred sobranjem naj bi bile zelo napete, saj sta si nasproti stali dve skupini, v katerih je bilo več tisoč ljudi. Privržencem opozicije, ki jih je vodil sam predsednik SDSM-ja Branko Crvenkovski, je med drugim uspelo prebiti kovinske ograje, nakar so se napotili proti skupini podpornikov vlade. A policistom je uspelo ohraniti tamponsko cono med skupinama.

Hud prepad med stranema
Povod za proteste je bil proračun, katerega osnutek je vlada premierja Nikole Gruevskega sprejela v nedeljo zvečer, v sobranju pa so ga potrdili danes. Pred tem je opozicija razpravo o proračunu v pristojnih odborih blokirala z vložitvijo 1.400 predlogov amandmajev. Vlada je v nedeljo upoštevala le 44 amandmajev.

Premier Gruevski vodji opozicijskega SDSM-ja Crvenkovskemu očita, da organizira proteste v želji po političnem preživetju, Crvenkovski pa je pred glasovanjem dejal: "Če bo vlada nadaljevala v tem duhu, ustava ne bo več veljala, demokracija pa bo umrla pred našimi očmi."