Silovita eksplozija je popolnoma uničila del letališča v Madridu. Foto: EPA
Silovita eksplozija je popolnoma uničila del letališča v Madridu. Foto: EPA
Posnetek z letališča
Bomba je bila podtaknjena v črnem kombiju v garaži letališča. Foto: EPA
Eta še vedno za mir

Tiskovni predstavnik Batasune je sporočil, da je mirovni proces potreben bolj kot kdaj koli prej, in s tem odgovoril španski vladi, ki je v torek dokončno opustila mirovne pogovore z Eto.

Potem ko je španski premier Jose Luis Rodriguez Zapatero že v soboto zvečer razglasil, da so mirovna pogajanja z Eto prekinjena, so njegovi politični naprotniki zahtevali, da pogajanja popolnoma opusti.

Notranji minister Alfredo Perez Rubalcaba je nato Eto obtožil, da je z napadom na letališču, v katerem je bilo ranjenih 19 ljudi, zlomila, uničila in končala mirovni proces. Eta odgovornosti za napad ni prevzela, čeprav naj bi eden izmed treh opozorilnih klicev v urah pred napadom prišel od baskovskih gverilcev. Reševalci še vedno niso našli dveh pogeršanih Ekvadorcev, ki naj bi med napadom spala v svojem avtomobilu na parkirišču letališča.

Batasuna presenečena nad napadom
Jose Alvarez, vodilni član Batasune, je v pogovoru za baskovski radio povedal, da je bil presenečen nad bombnim napadom v Madridu. Njegovo izjavo bi nekateri lahko razumeli kot začetek razkola med Eto in njenim političnim krilom, kar bi še bolj zapletlo pogajanja o rešitvi baskovskega vprašanja.

Prepovedana stranka Batasuna je za špansko vlado politično krilo Ete, čeprav stranka ni nikoli priznala stikov z baskovskimi separatisti, vendar tudi nikoli ni obsodila njenih napadov, ki so v zadnjih 40 letih terjali več kot 800 življenj.

Eta še vedno za mir