Pred Rabanijevo hišo v Kabulu se je zbralo na stotine ljudi, ki so se še zadnjič poslovili od priljubljenega politika. Foto: EPA
Pred Rabanijevo hišo v Kabulu se je zbralo na stotine ljudi, ki so se še zadnjič poslovili od priljubljenega politika. Foto: EPA

Pred hišo ubitega Rabanija v Kabulu se je zbralo več sto ljudi, okoli njegove hiše so za promet zaprli vse ulice, tam pa velja tudi močno poostren varnostni nadzor. Po vsem Kabulu visijo črne zastave, med tistimi, ki so se prišli še zadnjič poklonit nekdanjemu predsedniku, pa so bili tudi predstavniki upornikov, s katerimi se je Rabani pogajal. Žalujoči so na glavah nosili črne trakove in peli verze Korana.

"Prišli smo, da obsodimo sovražnike miru in stabilnosti, sovražnike naše države in naše vlade. Obsojamo umor našega voditelja," je za agencijo Reuters povedal eden izmed žalujočih.

Ker muslimanska tradicija zahteva takojšnji pokop, bodo za Rabanija še danes organizirali posebno slovesnost, nato pa ga bodo pokopali. Nekateri mediji poročajo, da bodo nekdanjega predsednika pokopali v njegovem rojstnem mestu v provinci Badakhšan na severovzhodu države, druga poročila pa navajajo, da naj bi ga pokopali na hribu v Kabulu, ki gleda na njegov dom.

Rabanija ubili med pogajanji na njegovem domu
Rabani, ki je bil predsednik Afganistana med letoma 1992 in 1996, je trenutno vodil mirovna prizadevanja v Afganistanu, ubili pa so ga v torek na njegovem domu med pogajanji z moškima, ki naj bi zastopala talibane. Napadalec je imel bombo skrito v turbanu, na pogovor z Rabanijem pa naj bi čakal več dni. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče, pojavljajo pa se ugibanja, da za umorom stojijo talibani.

71-letni Rabani je bil vodja lani ustanovljenega visokega sveta za mir pri predsedniku Hamidu Karzaju, njegova naloga pa so bila pogajanja s talibani, ki pa doslej niso bila uspešna.

Eden najodmevnejših umorov v Afganistanu
Atentat na Rabanija je eden najodmevnejših političnih umorov v Afganistanu od začetka ameriške invazije leta 2001. Pred dvema mesecema je bil v atentatu ubit tudi brat predsednika Karzaja Ahmed Vali Karzaj. Zaradi njegove smrti se v Afganistanu bojijo novega izbruha nasilja.

Zaradi Rabanijeve smrti je predsednik Karzaj skrajšal svoj obisk v New Yorku, kjer se udeležuje zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov.

Sožalje Karzajevu izrazil tudi Medvedjev
Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je smrt Rabanija označil za boleč udarec mirovnim prizadevanjem pod Hindukušem. "Bil je neutruden borec za svoboden, stabilen in močan Afganistan," je v sožalni brzojavki afganistanskemu kolegu Karzaju zapisal Medvedjev.