V Franciji je bilo najhuje v mestu Arques. Foto: Reuters
V Franciji je bilo najhuje v mestu Arques. Foto: Reuters

V bližini mesta Maastricht na Nizozemskem je popustil del nasipa in so morali preseliti del prebivalcev. Tako kot Nemčija je zaradi poplav za pomoč prek evropskega mehanizma za civilno zaščito zaprosila tudi Francija. Med državami, ki so pripravljene pomagati, je tudi Slovenija.

Na severu Francije so reševalne ekipe evakuirale prebivalce iz poplavljenih domov v mestu Arques v departmaju Pas de Calais, ki so ga po močnem deževju že drugič v dveh mesecih prizadele poplave.

"Prvič misliš, da imaš srečo, drugič pa načne tvojo moralno sposobnost in denarnico," je dejal prebivalec Arquesa Anthony Richevin, potem ko so ga evakuirali. "Začneš se spraševati o prihodnosti," je še dodal.

V belgijski pokrajini Vzhodna Flandrija je v torek umrla 59-letna ženska, potem ko jo je med močnim deževjem zadela odpihnjena ograja.

Olajšanje je pričakovati konec tedna, ko bo ta del Evrope zajelo območje visokega pritiska in mraza.

Na Švedskem pri evakuaciji morala posredovati tudi vojska

Ista nevihta, imenovana Henk na obeh straneh Severnega morja, je v torek prinesla nevihte in močan dež v dele Anglije in Walesa, kar je povzročilo izpade elektrike, ovirano potovanje vlakov in zaprtje glavnih cest zaradi poplav. Na jugozahodu Anglije je umrl motorist, na katerega je padlo drevo.

V sredo trajekt na poti iz Norveške na Dansko s približno 900 potniki na krovu zaradi neurja ni mogel pristati v Københavnu in je bil prisiljen čakati, da veter popusti.

Številne prebivalce v Arquesu so evakuirali s čolni. Foto: Reuters
Številne prebivalce v Arquesu so evakuirali s čolni. Foto: Reuters

V Kristiansandu na jugu Norveške so zaradi močnega sneženja zaprli šole in odpovedali prevoz z javnimi avtobusi.

Zaradi obilnega sneženja je v sredo na glavni cesti E22 v regiji Skane na jugu Švedske obtičalo okrog 1000 vozil. Cesta je postala neprevozna že dopoldan, reševalci pa so se skoraj 24 ur trudili, da bi osvobodili vse ujete voznike. Švedske oblasti so evakuacijo, pri kateri je pomagala tudi vojska, zaključile zjutraj, ujetih ostaja še nekaj voznikov tovornjakov.

Medtem ko se severozahod Evrope sooča z deževjem in poplavami, je sever nordijskih držav zajel polarni mraz s temperaturamo do minus 40 stopinj Celzija. Na Laponskem na Švedskem so temperature celo padle na 43,6 pod ničlo, kar je najnižja izmerjena temperatura na Švedskem v januarju v zadnjih 25 letih.

Močan veter na Dunaju

Prebivalce Dunaja je medtem presenetil močan veter, ki je v središču mesta dosegel hitrost 111 kilometrov na uro, kar je četrta najvišja hitrost od začetka meritev leta 1985.

Najmočnejše sunke vetra je avstrijska okoljska agencija zaznala na postaji Semmering s 134 kilometri na uro.

Dunajski gasilci so bili popoldne aktivni na okoli 50 intervencijah. Skupno so jih na pomoč do zgodnjega popoldneva poklicali 180-krat. Večinoma je šlo za odpihnjene predmete ter podrte predmete in drevesa.

Več parkov v mestu so zaradi nevarnosti padcev vej in dreves zaprli, med drugim južne dele grajskega parka Schönbrunn.

Veter naj bi se ponoči umiril, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Avstrijo je že ponoči doseglo nevihtno vreme, vrhunec pa je bil popoldne na vzhodu države.

Močno deževje in poplave na severu Francije