Ruski predsednik je palestinskemu kolegu obljubil polno podporo. Foto: EPA
Ruski predsednik je palestinskemu kolegu obljubil polno podporo. Foto: EPA
Kaled Mešal
Kaledu Mešalu je Kremelj zaprl vrata. Foto: EPA

Abasu, ki je na obisku v Moskvi, je ruski predsednik Vladimir Putin med srečanjem v Kremlju zagotovil, da ga podpirajo kot edinega legitimnega voditelja palestinskega naroda. Po Putinovem prepričanju bo Abas naredil vse za enotnost Palestincev, ki so se znašli na nasprotnih bregovih, potem ko je Hamas junija prevzel nadzor nad Gazo in od tam pregnal pripadnike Abasovega gibanja Fatah. Abas je takoj nato razpustil vlado pod vodstvom Hamasa in imenoval nov vladni kabinet.

Abas je Putinu zatrdil, da bodo naredili vse, da bi presegli to, kar se je zgodilo, in razmere vrnili v prvotno stanje.

Po zmagi Hamasa na volitvah januarja leta 2006 so ZDA in evropske države prekinile stike s palestinsko vlado in ukinile pomoč Palestincem, saj se Hamas ni hotel odreči nasilju in priznati Izrael. Rusija ni uvedla podobnih ukrepov kot zahodne države in kmalu po volitvah je Moskvo obiskal politični vodja Hamasa Kaled Mešal. Takrat je Kremelj pojasnil, da ni pametno izolirati tako pomembne politične skupine, vendar si je zdaj očitno premislil.

Da ne gre le za prazne besede podpore palestinskemu predsedniku, bo Moskva dokazala še s pošiljko opreme, med katero bo tudi 50 oklepnikov za Abasove varnostne sile.

C. R.