Musavi trdi, da imata obe njegovi spletni strani velike težave pri delovanju, oblasti so onemogočile izhajanje njegovega časopisa Kalemeh Sabz (Zelena beseda) in priprle njegov uredniški svet. Foto: EPA
Musavi trdi, da imata obe njegovi spletni strani velike težave pri delovanju, oblasti so onemogočile izhajanje njegovega časopisa Kalemeh Sabz (Zelena beseda) in priprle njegov uredniški svet. Foto: EPA
Mahmud Ahmadinedžad
Teheran
Pred britanskim veleposlaništvom v Teheranu je potekal protibritanski shod. Oblasti so Veliko Britanijo, ZDA in druge zahodne države obtožile spodbujanja protivladnih protestov. Foto: EPA
V Iranu ostaja negotovo

Musavi, ki ga v javnosti ni bilo videti že več dni, je na svoji spletni strani zapisal, da se ne bo vdal pod pritiskom in bo nadaljeval boj. "Ne morem reči, da je belo črno in črno belo. Morali bi biti pošteni. Rešitev ni v tem, da začnem trditi nekaj, v kar ne verjamem," je zapisal. "Ne bom nehal borbe za pravice iranskega ljudstva zaradi osebnih interesov in strahu pred grožnjami," je obljubil.

Hkrati je izrazil pripravljenost pokazati, kako so tisti, ki so zlorabili volilni proces, "podpirali glavne hujskače nedavnih nemirov in prelivali kri". Svoje podpornike je pozval, naj nadaljujejo proteste, a naj ne povzročajo napetosti. "Glavna strategija, ki bo zagotovila uresničitev vaših ciljev, je nadaljevati proteste v okviru zakona in ob upoštevanju načel islamske revolucije," je sporočil privržencem.

Skupina G8, sedmih industrijsko najbolj razvitih držav in Rusije, je razdeljena glede odziva na dogajanje v Iranu. Gostiteljica srečanja v Trstu, Italija se zavzema za strogo obsodbo nasilja, Rusija pa je volitve označila za "vajo iz demokracije".

Musavi proti vmešavanju tujcev
"Žaljivi diskurz ne bo rešil nobenih težav," se je odzval na besedne napade iranskih oblasti proti tujim vladam zaradi domnevne vpletenosti v proteste, tudi sam pa se je izrekel proti vpletanju tujcev v iranske notranje zadeve.

Spletna stran Musavija deluje le občasno. Nazadnje se je tam oglasila njegova žena Zara Ranavard, ki je dejala, da imajo protestniki zakonito pravico izražati nestrinjanje s spornimi izidi predsedniških volitev, na katerih je prepričjivo slavil Mahmud Ahmadinedžad.

Musavi z zmerno taktiko
Nekateri poznavalci menijo, da se je Musavi odločil za kompromisen pristop in se zato ne pojavlja v javnosti, čeprav on poziva k nadaljevanju protestov. Da bi preprečil nadaljnje žrtve med protestniki, naj bi se zdaj odločil za pogajanja, zato se je skupaj z nekdanjim predsednikom Rafsandžanijem sestal s pomembnimi člani parlamenta. Kot poroča iranska tiskovna agencija Fars, sta Musavi, za katerega je bilo to prvo srečanje s predstavniki oblasti od začetka protestov, in Rafsandžani izrazila željo, da se spor glede volitev pomiri.

Svet varuhov zavrača razveljavitev glasov
Musavi zahteva razveljavitev volitev, vendar pa najvišji organ - Svet varuhov - odločno zavrača to možnost. Njihov tiskovni predstavnik je celo dejal, da so bile tokratne volitve med "najbolj zdravimi" v zadnjih 30 letih.

Ahmadinedžad: Obama je storil napako
Zmagovalec volitev, dosedanji predsednik Ahmadinedžad, je medtem ameriškega predsednika pozval, naj se ne vmešava v iranske notranje zadeve in naj ne ponavlja besed svojega predhodnika Georgea Busha. Barack Obama je v do zdaj najostrejši kritiki aktualnih dogodkov v Iranu v torek obsodil "nepravično" nasilje nad protestniki. Poudaril je, da spoštuje iransko suverenost, a je vseeno osupel in zgrožen nad nasiljem.

"Obama je storil napako, ko je izrekel te besede ... Sprašujemo se, zakaj je padel v to past in govoril tako, kot je v preteklosti govoril Bush," je dejal zmagovalec spornih predsedniških volitev in dozdajšnji iranski predsednik Ahmadinedžad, ki je ameriškemu predsedniku dejal, da se z njim ne more pogovarjati o ničemer, če bo govoril v takem tonu.

Iranske oblasti naj bi zaprle številne protestnike. Zaradi medijske zapore in omejenega delovanja tujih poročevalcev je težko izvedeti, kaj se dogaja v Iranu. Svet je odvisen od poročanja prek svetovnega spleta, ki ga protestniki in njihovi podporniki uporabljajo za obveščanje domače in svetovne javnosti.

Utišanje protestnikov
Iz Teherana medtem poročajo o novih spopadih policije s protestniki in to le nekaj ur po tem, ko je vrhovni iranski verski voditelj ajatola Ali Hamenej opozoril, da ne bodo popustili pod pritiski ulice.

Od začetka protestov naj bi bilo po uradnih podatkih ubitih okoli 20 ljudi, vendar je to nemogoče preveriti. Za zdaj se sicer zdi, da je policiji in pripadnikom zloglasne milice Basidž v večji meri uspelo utišati proteste, ki so najhuši po islamski revoluciji leta 1979.

V Iranu ostaja negotovo