Veliko novih okužb naj bi bilo pričakovano. Foto: Reuters
Veliko novih okužb naj bi bilo pričakovano. Foto: Reuters

Največ novookuženih je v Splitsko-dalmatinski županiji ter na območju Zagreba, kjer so od četrtka potrdili 77 oziroma 60 novih primerov.

Iz hrvaških obalnih županij so iz Šibeniško-kninske županije poročali o 13 novih primerih okužb z novim koronavirusom, o osmih primerih iz Zadrske, petih iz Primorsko-goranske ter treh iz Istrske. Iz preostalih županij poročajo o še 38 novih primerih, večinoma v Slavoniji. So tudi županije, v katerih v preteklih 24 urah niso potrdili novih primerov.

Število aktivnih primerov okužbe je 961, 116 ljudi je na zdravljenju, pomoč medicinskega ventilatorja jih potrebuje deset. Do zdaj je na Hrvaškem zaradi covida-19 umrlo 163 ljudi.

Sorodna novica Avstrija poziva državljane, naj se nujno vrnejo iz Hrvaške

Medtem je hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš za regionalno televizijo N1 pojasnil, da je število novih okužb pričakovano glede na vrh turistične sezone.

Medtem je Avstrija pozvala svoje državljane, naj nujno zapustijo Hrvaško. Obvezno testiranje za vse, ki prihajajo iz Hrvaške, bo s soboto uveljavila Srbija, ki je danes sprejela podoben ukrep tudi za Severno Makedonijo, Bolgarijo in Romunijo. Tudi Italija je v četrtek uvedla obvezno testiranje vseh potnikov iz Hrvaške.

Na hitro slabšanje položaja na Hrvaškem opozarjajo tudi slovenski epidemiologi. Vodja strokovne svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović napoveduje, da bodo politiki predlagali "bistveno strožji režim na meji". Omenila je karanteno ali vsaj obvezno testiranje ob vrnitvi iz Hrvaške.

Na začetku meseca je zunanji minister Anže Logar zagotovil, da bodo slovenskim dopustnikom na Hrvaškem omogočili normalno vračanje in da bo ukrep, če bo sprejet, začel veljati z nekajdnevnim zamikom.

Istra in Primorsko-goranska se želita izogniti rdečemu seznamu

Istrska županija je od hrvaške vlade zahtevala, naj italijansko vlado pozove, da epidemiološki ukrep obveznega testiranja potnikov iz Hrvaške izvaja selektivno in v skladu z epidemiološkim stanjem v posameznih delih države.

Enostranska poteza Italije in tudi slovenske napovedi, da bodo Hrvaško uvrstili na rdeči seznam držav, resno ogrožajo hrvaško turistično sezono v obdobju, ko je tam največ turistov. Med njimi je veliko gostov ravno iz Slovenije in Italije, so poudarili.

"Naša županija je zdravstveno varna in turistično uspešna. Pozivamo vas, da nam omogočite, da bo tako tudi ostalo," so zapisali. Poudarili so, da imajo v Istri zdravstveno stanje pod nadzorom in da ustvarjajo največji delež hrvaškega turističnega prometa. Ocenjujejo, da je to "rezultat velikih prizadevanj, odgovornosti in osredotočenosti vseh prebivalcev Istre".

Podobno zahtevo za selektivni pristop so nacionalnemu štabu civilne zaščite poslali tudi iz Primorsko-goranske županije. Med drugim so izrazili nasprotovanje odločitvi nacionalnega štaba, da lahko naslednjih deset dni vsi gostinski lokali obratujejo samo do polnoči. Menijo, da bi morali takšen ukrep izvajati samo v tistih lokalih in v županijah, kjer so imeli primere okužbe v lokalih. Poudarili so, da imajo na območju Reke, Kvarnerja in Gorskega kotarja dobre in stabilne epidemiološke razmere.

Božinović: Na Hrvaškem 820.000 turistov

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je na novinarski konferenci štaba civilne zaščite v Zagrebu med drugim dejal, da hrvaška vlada v komunikaciji s svojimi kolegi iz najpomembnejših hrvaških turističnih trgov poudarja, da je na Hrvaškem najugodnejša epidemiološka slika v Istrski in Primorsko-goranski županiji, kjer je večina turistov iz Nemčije, Slovenije in Avstrije. Božinović je povedal, da je na Hrvaškem trenutno 820.000 turistov.

Srbija zahteva negativen test za vstop

Krizni štab Srbije je medtem odločil, da bodo morali tujci iz določenih držav, ki prihajajo v Srbijo, ob vstopu pokazati negativen PCR-test za koronavirus, ki ni starejši od 48 ur.

Odločitev se nanaša na Severno Makedonijo, Hrvaško, Bolgarijo in Romunijo. Ta test ni potreben za državljane Srbije, ki se vračajo iz omenjenih držav.

Ukinjajo pa se omejitve za državljane Črne gore. Vsi omenjeni ukrepi bodo začeli veljati v soboto.