Islandija leži med evrazijsko in severnoameriško tektonsko ploščo, ki sta med največjimi na svetu, zato so potresi in izbruhi ognjenikov pogosti. Foto: Reuters
Islandija leži med evrazijsko in severnoameriško tektonsko ploščo, ki sta med največjimi na svetu, zato so potresi in izbruhi ognjenikov pogosti. Foto: Reuters

Islandija je bila že več mesecev pripravljena na izbruh, ki so ga pričakovali po številnih potresih in zaradi tega tudi pravočasno izdali ukaz za evakuacijo ribiškega pristanišča Grindavik, ki je od prestolnice Reykjavik oddaljeno približno 40 kilometrov.

Islandski geologi so povedali, da lava iz ognjenika teče mimo Grindavika in bo, kot kaže, prizanesla tamkajšnjim hišam.

"Danes zvečer ob 22.17 se je severno od Grindavika na polotoku Reykjanes začel ognjeniški izbruh," je v ponedeljek zvečer sporočil islandski meteorološki inštitut (IMO) in dodal, da so dogajanje posnele bližnje spletne kamere.

Islandska vlada je sporočila, da izbruh ne ogroža življenj.

Na posnetkih izbruha, ki so jih prenašali v živo, je videti velike curke žareče oranžne lave, ki bruhajo v nočno nebo, obkroženi z rdečim dimom.

Kot so pojasnili vremenoslovci, je bila razpoka na zemeljskem površju dolga približno 3,5 kilometra in se je hitro povečala. Na najjužnejši točki je razpoka sicer od Grindavika oddaljena tri kilometre. Na sekundo se je pojavilo med 100 in 200 kubičnimi metri lave, kar je nekajkrat več kot pri prejšnjih izbruhih na tem območju.

Ognjenik je izbruhnil na polotoku Reykjanes. Foto: EPA
Ognjenik je izbruhnil na polotoku Reykjanes. Foto: EPA

Nevarnost plinskega onesnaženja

Inštitut je danes sporočil, da se moč izbruha zmanjšuje, kar pa ne kaže na njegovo trajanje, temveč predvsem na to, da se je stabiliziral. Tudi na začetku prejšnjih izbruhov ognjenika na polotoku Reykjanes je bil potek podoben.

Policija je danes sporočila, da bodo vse ceste okoli vasi zaprte še nekaj dni, da pa trenutno ni nevarnosti za prebivalce.

Upravljavec mednarodnega letališča Keflavik je ponoči sporočil, da letalski promet na letališču poteka normalno, motnje pa danes pričakujejo zaradi stavke kontrolorjev zračnega prometa. Letalski promet tudi sicer ni bil moten, saj ognjenik ni bruhal pepela.

Islandska meteorološka zveza pa je sporočila, da bi prestolnico Reykjavik zaradi izbruha vulkana lahko prizadelo plinsko onesnaženje. Hlapi bi lahko prestolnico dosegli že danes zvečer ali v sredo zjutraj.

Ognjeniški izbruhi na Islandiji, ki ima 33 delujočih ognjenikov, niso redkost, tokratni pa naj ne bi povzročil takšnih težav kot tisti leta 2010.

Takrat je izbruh z ledom prekritega ognjenika Eyjafjallajokull, visokega več kot 1660 metrov, poslal v ozračje ogromne količine pepela, ki je ohromil letalski promet nad Evropo. Odpovedanih je bilo 100.000 poletov za skupaj več kot deset milijonov potnikov.

Izbruh ognjenika na Islandiji