Ivan Korčok. Foto: EPA
Ivan Korčok. Foto: EPA

59-letni Korčok je osvojil 42,5 odstotka glasov, 48-letni Pellegrini pa 37,1 odstotka. Korčok je dejal, da bo moral pred drugim krogom nagovoriti volivce in volivke s celotnega političnega spektra.

"Gotovo bom moral nagovoriti deset tisoče volivcev vladajoče koalicije, ki se ne strinjajo s tem, kam vlada vleče Slovaško," je svojim podpornikom dejal Korčok.

Nekdanji predsednik vrhovnega sodišča Stefan Harabin, naklonjen Rusiji, je pristal na tretjem mestu in osvojil 11,75 odstotka glasov. Njegovi podporniki bi lahko pomagali Pellegriniju, ključnemu zavezniku premierja Roberta Fica.

Predsedniške volitve so priložnost za Fica, ki je tarča kritik zaradi prevelike naklonjenosti Rusiji, da okrepi svojo oblast.

Vladna zunanja politika, poskusi spremeniti kazenski zakonik in prepiri z mediji so povzročili niz protestov, vlado kritizira tudi predsednica Zuzana Čaputova, ki pa se za nov mandat ni potegovala.

Peter Pellegrini. Foto: EPA
Peter Pellegrini. Foto: EPA

Fico, vodja stranke Smer, je zmagal na septembrskih parlamentarnih volitvah z obljubami o prekinitvi vojaške pomoči Ukrajini in ohranitvi podpore za ljudi, ki so jih prizadele podražitve.

Pellegrini, nekdanji premier in nekdanji član stranke Smer, je dejal, da izid prvega kroga kaže, da večina ljudi ne želi "libralno-desničarsko-naprednega" predsednika, ki bi bil v konfliktu z vlado.

"Večina na Slovaškem je izrazila željo po predsedniku, ki bo branil nacionalni državni interes," je dejal.

Ankete, opravljene pred sobotnim prvim krogom, so kazale na verjetno Pellegrinijevo zmago v drugem krogu proti Korčoku.

Spremembe glede podpore Ukrajini in boja proti korupciji

Fico je hitro spremenil dele slovaške zunanje politike. Prekinil je vojaško pomoč Ukrajini in ohranil le komercialne pošiljke orožja in vojaške opreme, odprl je tudi dialog z Moskvo, medtem ko si EU prizadeva osamiti Rusijo.

Pellegrini sicer trdi, da bo Slovaška ostala ukoreninjena v EU-ju in Natu, a tudi, da konflikt v Ukrajini nima vojaške rešitve. Podpira mirovne pogovore med Kijevom in Moskvo, kar Korčok in drugi označujejo za kapitulacijo glede na okupacijo dela Ukrajine.

Fičeva koalicija si prizadeva tudi za spremembe kazenskega zakonika, za katere kritiki pravijo, da bi oslabile boj proti korupciji. Predsednica Caputova je predlagane spremembe izpodbijala na ustavnem sodišču.

Vlada je tudi ukinila posebno enoto tožilstva za preganjanje korupcije, kar je ta teden močno kritizirala Evropska komisija.

Vlada si prizadeva tudi pridobiti več nadzora nad javno radiotelevizijo.

Predsednik na Slovaškem nima veliko izvršnih pooblastil, ima pa vlogo v vladnih in pravosodnih imenovanjih, ima pravico veta na zakone, vpliva lahko na javno razpravo.

Na Slovaškem v drugi krog predsedniških volitev Korčok in Pellegrini