Protestniki so bili opremljeni s fotografijami svojcev, umrlih za rakom. Foto: EPA
Protestniki so bili opremljeni s fotografijami svojcev, umrlih za rakom. Foto: EPA

Protestniki so nosili fotografije svojcev, ki so umrli zaradi raka, kar naj bi bila posledica onasnaževanja.

Domačini pravijo območju med Neapljom in Caserto zaradi strupenih plinov, ki nastajajo ob sežiganju odpadkov, "trikotnik smrti". V zadnjih 20 letih je bilo na tem območju odloženih kar 10 ton industrijskih odpadkov.

Po navedbah okoljevarstvene organizacije Legambiente, ki je sobotni protest organizirala, pri nezakoniti dejavnosti sodeluje skoraj 440 podjetih iz osrednje in severne Italije. "Bistveno je, ne da se samo znebimo odpadkov, ampak da tudi odkrijemo resnico, kdo je odgovoren zanje," je povedala za AP vodja Legambienteja Rossella Muroni.

Za odlaganjem stoji Camorra
Protestniki so zahtevali tudi takojšnje očiščenje onesnažene zemlje. Italija ima resne težave z nezakonitimi odlagališči odpadkov in vlada zdaj pravi, da začenja obsežen projekt čiščenja onesnaženih območij.
Neapeljska mafija, zloglasna Camorra, naj bi si zagotovila dobičkonosne pogodbe za uničevanje odpadkov, a jih večino preprosto odloži nezakonito.

Pred 20 leti so zdravniki opazili, da je število obolelih za rakom na območju Neaplja v porastu - v dveh desetletjih se je število rakavih tumorjev povečalo za 43 odstotkov.