Proti namestitvi misije EU potekajo po Kosovu protesti že dalj časa. Foto: EPA
Proti namestitvi misije EU potekajo po Kosovu protesti že dalj časa. Foto: EPA
Srbija si želi, da bi misija potekala pod pokroviteljstvom ZN-ja, Kosovo pa prenos pristojnosti z ZN-ja na Eulex pod srbskimi pogoji zavrača. Foto: EPA
Na Kosovu priprli Nemce

Nemški in kosovski mediji so že pred tem poročali, da je trojica, ki so jo v zvezi z napadom 14. novembra prijeli v sredo, delala za obveščevalno službo (BND). Tožilstvo osumljencem, starim od 41 do 47 let, očita "terorizem" in "povezave z izrecno neimenovano obveščevalno službo", motiv za napad pa naj bi bilo "oviranje" vzpostavitve misije EU (Eulex).



Številni podobni napadi
Trojica je delala za podjetje Logistic Coordination Assessments Services, ki nemškim podjetjem svetuje pri naložbah na Kosovu. Po navedbah dobro obveščenih virov naj bi to podjetje služilo kot baza BND na Kosovu. Osumljence naj bi po treh prejšnjih napadih na mednarodna predstavništva v Prištini, ki so povzročili gmotno škodo, kosovske varnostne službe opazovale že poldrugo leto.

Dozdajšnje preiskave naj bi pokazale, da so si bili trije napadi - na misijo ZN-ja, na kosovski parlament in na predstavništvo organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) - podobni, uporabljeni eksploziv in detonatorji pa naj bi bili enaki.

Sporni Eulex
Dotični napad se je zgodil na dvorišču urada civilnega predstavnika v Prištini, ki ga vodi posebni predstavnik EU-ja na Kosovu Pieter Feith. Eksplozija ni zahtevala žrtev.

Napad se je zgodil približno mesec dni preden naj bi na Kosovu začel delovati Eulex - sicer predmet spora med Kosovci in mednarodno skupnostjo. V okviru te misije naj bi na Kosovu delovalo okoli 2.000 policistov, sodnikov in carinikov, ki naj bi pomagali vzpostaviti delovanje pravne države.

K. S.

Na Kosovu priprli Nemce