Zaradi nasprotovanja Prištine sporazumu je bilo odpovedano za pretekli torek sklicano zasedanje Varnostnega sveta ZN-a. Foto: EPA
Zaradi nasprotovanja Prištine sporazumu je bilo odpovedano za pretekli torek sklicano zasedanje Varnostnega sveta ZN-a. Foto: EPA
Kosovski parlament
Kontaktna skupina pritiska na Prištino, da sprejme sporazum. Foto: EPA
Boris Tadić
Če ne bo sporazuma, tudi misije Eulexa ne bo, vztraja Tadić. Foto: EPA
Na nemirnem Kosovu vre zaradi spora glede Eulexa. Foto: EPA

Zavračanje načrta Organizacije združenih narodov v Prištini bi se lahko negativno odražalo pri razporeditvi Eulexa na celotnem ozemlju Kosova, kar bi lahko ogrozilo ozemeljsko nedeljivost države, je slišati iz diplomatskih krogov nekaterih zahodnih držav.

Kosovo zahteva razporeditev po Ahtisaarijevem načrtu
Priština kljub temu še naprej zavrača načrt v šestih točkah. Kosovski premier Hašim Thaci je izjavil, da je načrt nesprejemljiv, in vztrajal pri tem, da bi morali Eulex razporediti v skladu s t. i. Ahtisaarijevim načrtom in kosovsko ustavo. Demokratska zveza Kosova in Zveza za prihodnost Kosova sta od vlade celo zahtevali, da prekine pogajanja in tako v celoti zavrne ponujen načrt.

Četrtkov sestanek kosovskega predsednika Fatmirja Seiduja in premiera Thacija s predstavniki petih zahodnih držav naj bi po pisanju Blica razkril še večje razlike v stališčih do delovanja UNMIK-a in Eulexa v predelih Kosova z večinskim srbskim prebivalstvom.

Nezadovoljstvo v Berlinu
"Kosovo je hotelo to misijo in zato mora biti zdaj pripravljeno ustvariti pogoje za začetek njenega dela", je slišati iz krogov nemške diplomacije. Berlin je jezen, ker Kosovo zavrača sporazum med EU-jem in Srbijo o pogojih razmestitve in statusa Eulexa, ki je eden izmed pogojev Srbije za razporeditev misije EU-ja na Kosovu.

Vodja srbske diplomacije Vuk Jeremić je EU pozval, naj kosovskim oblastem glede vprašanja Eulexa ne popušča, Prištino pa obtožil, da se je "znova zatekla k grožnjam". "EU se mora končno upreti skrajnežem v Prištini in jim reči: "To ne bo šlo. Vaše zavračanje zakona ne bomo trpeli. Vaše grožnje ne bomo sprejeli"," je dejal srbski zunanji minister.

"Prištino moti, da mora dobiti dovoljeneje Beograda"
Srbski predsednik Boris Tadić je prepričan, da lahko mednarodna skupnost prepriča Prištino, da sprejme sporazum o preoblikovanju mednarodne navzočnosti na svojem ozemlju. Srbija ne bo privolila v rešitev, ki bi spreminjala že dogovorejeno, je dodal in zatrdil, da je sporazum Bruslja in Beograda o Eulexu "rdeča črta, pod katero ne moremo iti". Meni, da Priština omenjeni sporazum zavrača, ker jo moti, da mora Beograd oziroma Srbijo prositi za mnenje o vseh dimenzijah vsakodnevnega življenja.

"Sporazum omogoča, da Srbija vpliva na položaj na Kosovu in Metohiji, na območjih, kjer živi srbski narod, in kar je še posebej pomembno, z njim je zagotovljena statusna nevtralnost mednarodnih misij na Kosovu in Metohiji ter delovanje resolucije 1244, ki je edini mednarodni akt, ki potrjuje integriteto Srbije," je dejal srbski predsednik.

Misija EU-ja na Kosovu Eulex naj bi začela delovati čez mesec dni. Okoli 2.000 policistov, sodnikov in carinikov naj bi v najmlajši evropski državi pomagalo vzpostaviti delovanje pravne države.

Eksplozija pred pisarno evropskega predstavnika
Pozno popoldne je v Prištini pred pisarno predstavnika EU-ja za Kosovo Pietra Feitha odjeknila eksplozija. Ranjenih ni bilo, poškodovanih pa je bilo nekaj avtomobilov in poslopje, kjer so prostori evropskega predstavnika. Kosovske oblasti so napad obsodile in napovedale podrobno preiskavo. "To je delo sovražnikov Kosova", sta dejala Sejdiu in Thaci.

T. V.