Predlog novozelandske protikadilske zakonodaje je veljal za veliko novost po svetu, po njem so se zgledovale tudi druge države. Foto: Reuters
Predlog novozelandske protikadilske zakonodaje je veljal za veliko novost po svetu, po njem so se zgledovale tudi druge države. Foto: Reuters

Luxon je danes prisegel kot novi novozelandski premier. Nekdanji izvršni direktor letalske družbe Air New Zealand bo vodil tričlansko desno vlado, s katero se je po šestih letih končala vladavina levosredinske laburistične vlade. V njej sta poleg njegove Nacionalne stranke, ki je na volitvah sredi oktobra slavila in si zagotovila 48 sedežev v 120-članskem parlamentu, še desna libertarna stranka ACT in populistično-nacionalistična stranka NZ First.

Luxon je poudaril, da bo njegova "naloga številka ena" popraviti gospodarsko stanje v državi. "Znižati moramo življenjske stroške in obvladati inflacijo, da bomo lahko znižali obrestne mere in poskrbeli, da bo hrana dostopnejša," je pojasnil 53-letnik, ki je postal 42. premier Nove Zelandije.

Novi novozelandski premier Chris Luxon. Foto: Reuters
Novi novozelandski premier Chris Luxon. Foto: Reuters

Od prelomnega zakona ne bo nič

Poleg omenjenih ukrepov naj bi si nova vlada prizadevala zajeziti kriminal, prepovedati uporabo mobilnih telefonov v šolah in opustiti načrtovano zvišanje davka na gorivo. Močno pa odmeva tudi napoved, da bo vlada odpravila načrtovano protikadilsko zakonodajo, ki jo je decembra lani predstavila vlada nekdanje laburistične premierke Jacinde Ardern in s katero so želeli močno zmanjšati dostopnost kajenja.

V skladu z zakonom bi prepovedali prodajo tobaka vsem, rojenim po 1. januarju leta 2009. Takratne oblasti so predvidele še niz drugih ukrepov, da bi naredile kajenje manj dostopno. Med drugim so želele dramatično zmanjšati zakonsko dovoljeno količino nikotina v tobačnih izdelkih, ki bi se lahko prodajali le v posebnih prodajalnah, število teh prodajaln pa zmanjšati na 600 po vsej državi. Država naj bi tudi povečala sredstva za zdravstvene storitve in kampanje, posebej so želeli pomagati pri odvajanju od kajenja staroselskim skupnostim. Cilj omenjenega zakona, ki bi moral začeti veljati julija leta 2024, je bil spremeniti Novo Zelandijo v državo brez kajenja.

Prihodki od prodaje cigaret za znižanje davkov

A Luxonova vlada bo ta zakon odpravila, da si bo lahko privoščila znižanje davkov. Šlo je za dogovor s koalicijsko stranko NZ First. Nova finančna ministrica Nicola Willis je tako v soboto dejala, da bo načrtovana protikadilska zakonodaja še pred marcem prihodnje leto odpravljena, prihodki od prodaje cigaret pa bodo namenjeni koalicijskemu znižanju davkov. Luxon pa je zatrdil, da si bo njegova vlada še naprej prizadevala zmanjšati število kadilcev z izobraževanjem in drugimi politikami na področju kajenja.

Strokovnjaki za javno zdravje so izrazili presenečenje nad spremembo politike, piše Guardian, in dejali, da bi opustitev sprememb lahko pomenila 5000 smrti na leto, še posebej med Maori, pri katerih je stopnja kajenja višja. "To je velika izguba za javno zdravje in velika zmaga za tobačno industrijo, katere dobički se bodo povečali na račun življenj Novozelandcev," je dejala Lisa Te Morenga, predsednica nevladne skupine Health Coalition Aotearoa.