Foto:
Foto:
Viktor Juščenko ne priznava izida predsedniških volitev.
Privrženci Viktorja Juščenka obtožujejo oblasti volilne prevare.
Privrženci Viktorja Juščenka pred predsedniško palačo v Kijevu, ki jo varujejo policisti.

Parlament je potrdil tudi nezaupnico osrednji volilni komisiji, ki je v sredo razglasila izide, po katerih je v drugem krogu zmagal dosedanji premier Viktor Janukovič. Sklepi parlamenta pa niso zavezujoči, saj lahko volitve razveljavi le ustavno sodišče.

Izidi so povzročili številne nemire po državi. Tako privrženci opozicijskega vodje Viktorja Juščenka, ki naj bi po izidih za Janukovičem zaostajal le tri odstotke, že šesti dan protestirajo na ulicah Kijeva.

Juščenko za nove volitve
Po petkovih pogovorih z Janukovičem je Juščenko zahteval ponovitev predsedniških volitev. Na pogovorih so sodelovali tudi mednarodni posredniki, Juščenko in Janukovič pa sta se dogovorila o oblikovanju skupin za nadaljnje pogovore.

Juščenko je po pogovorih na tisoče privržencev v središču Kijeva pozval, naj protestirajo še naprej in dosežejo razveljavitev spornih volitev, na katerih naj bi zmagal Janukovič.

Doneck zahteva neodvisnost
V mestu Doneck na vzhodu države se je na shodu v podporo Janukoviču zbralo več deset tisoč demonstrantov, ki so zahtevali referendum o neodvisnosti regije. Ob koncu shoda je eden od protestnikov želel po odru politi bencin in ga zažgati, zaradi močnega vetra pa je zažgal tudi sebe. Prepeljati so ga morali v bolnišnico.

EU podpira nove volitve
Evropska unija je sporočila, da bi bile nove volitve najboljša rešitev za končanje krize v Ukrajini. Visoki predstavnik EU-ja Javier Solana, ki je sodeloval na pogovorih, je dejal, da vsekakor obstaja možnost novih volitev.

Bush ne verjame izidom
Ameriški predsednik George Bush meni, da je preveč obtožb glede volilnih prevar v Ukrajini, ki sprožajo dvom o veljavnosti volitev. Bush je izrazil upanje na rešitev spora glede volitev in opozoril, da svet skrbno spremlja razvoj dogodkov v Ukrajini.

ZDA grozijo z ukrepi
Ameriški državni sekretar je med tednom opozoril, da drugi krog predsedniških volitev ni izpolnil mednarodnih pogojev, zato naj bi bili ogroženi odnosi med ZDA in Ukrajino. ZDA, ki Ukrajini letno namenijo okoli 140 milijonov dolarjev pomoči, bi lahko zamrznile premoženje tistim, ki so sodelovali pri prevarah na volitvah.