Foto:
Foto:
Kakšna bo odločitev sodišča?
Nekaj tisoč privržencev Viktorja Janukoviča v industrijskem vzhodnem predelu Ukrajine je razočaranih.
Duma nasprotuje evropski navzočnosti v Ukrajini.

Sodniki so po petih dneh razsodili, da so pritožbe opozicijskega kandidata Viktorja Juščenka o sistematičnih volilnih prevarah, resnične.

Juščenkov volilni tabor je priskrbel več deset tisoč primerov kršitev volilnih pravil, ki so se zgodile v Kijevu. Sodišče je sicer Juščenkove trditve potrdilo le delno, saj naj bi do kršitev prišlo v osmih od 25 ukrajinskih administrativnih delov. Odločitev volilne komisije, da je zmagovalec volitev 21. novembra Viktor Janukovič, pa je sodišče razveljavilo kot nezakonito.

Odločitev sodišča ni po volji Kučme
Odločitev sodišča je v nasprotju z željami odhajajočega predsednika Leonida Kučme. Ta se je zavzemal za popolnoma nove volitve, za kar bi bili potrebni najmanj trije meseci. V tem času pa bi na predsedniškem položaju ostal on. S tem se strinja tudi ruski predsednik Vladmir Putin.

Po nekaterih podatkih naj bi Kučma iskal novega kandidata, ukrajinski mediji pa so pogosto namigovali, da bi lahko, če bodo v Ukrajini ponovili celotne volitve, novi predsedniški kandidat postal nekdanji vodja Janukovičeve predvolilne kampanje Serhij Tipko.

Ponovno Juščenko proti Janukoviču
V drugem krogu volitev 21. novembra je zmagal proruski premier Viktor Janukovič, opozicijski kandidat Viktor Juščenko pa se je na vrhovno sodišče pritožil, da naj bi prišlo do množičnih kršitev volilnih pravil. V primeru kršitev in volilne prevare je že pred volitvami napovedal, da bo opozicija odšla na ulice.

Dumo skrbi dejavnost EU-ja
Ruski poslanci so EU, Evropski parlament in Organizacijo za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) obtožili, da del Ukrajincev potiskajo v nevarna dejanja, kar bi lahko povzročilo množične nemire, kaos in delitev države. Sprejeli so resolucijo, v kateri je zapisano, da jih močno skrbijo dejavnosti omenjenih evropskih organov v Ukrajini. Poslanci so še opozorili, da bo kriza prizadela tudi Rusijo.

Predsednik odbora EU-ja za zunanje zadeve Elmar Brok, ki je na obisku v Kijevu, je zavrnil obtožbe takšne obtožbe ruskih poslancev. EU zanima le to, da bodo volitve odražale voljo ljudstva.

Ameriški predsednik George Bush pa je menil, da tuje države ne bi smele vplivati na razmere v Ukrajini, pozdravil pa je odločitev sodišča, da se drugi krog volitev ponovi.

EU za politično rešitev krize v Ukrajini
Šef EU-ja za varnostno in zunanjo politiko Javier Solana je v Bruslju pozval obe strani v Ukrajini k spoštovanju odločitve vrhovnega sodišča. EU se je vedno zavzemala za politično rešitev krize v Ukrajini po pravni poti in v skladu z ustavo. Prihodnje volitve naj bi bile resnično svobodne in transparentne, je povedal Solana.