Predsednik Htin Čav naj bi odstopil zaradi težav z zdravjem. Foto: EPA
Predsednik Htin Čav naj bi odstopil zaradi težav z zdravjem. Foto: EPA
Aung San Su Či in Htin Kjav
Aung San Su Či in Htin Čav se poznata že od srednje šole, ki sta jo skupaj obiskovala. Foto: Reuters

Glede na mjanmarsko ustavo bo položaj predsednika začasno prevzel starejši od dveh podpredsednikov, ki bo na funkciji, dokler parlament v sedmih delovnih dneh ne bo izvolil novega predsednika.

To pomeni, da bo postal začasni predsednik nekdanji general Mjint Sve, ki ga je na položaj podpredsednika imenovala vojska, poroča Reuters.

Predsedniški položaj je Htin Čav zasedel marca 2016 kot prvi civilni predsednik po več kot pol stoletja vladavine vojaške hunte. V Mjanmaru je predsednik države sicer tudi vodja vlade, glede na ustavo pa ima obsežna pooblastila, a ker je od aprila 2016 kot državna svetnica dejanska voditeljica države Aung San Su Či, je bila vloga Htina Čava bolj ceremonialna.

Aung San Su Či, sicer Nobelova nagrajenka za mir, ne more prevzeti najvišjega položaja v državi, saj ji to prepoveduje ustava, ki jo je sestavila vojaška hunta. Zato je sama izbrala svojega tesnega zaveznika Htina Čava za predsednika.

Razlog za odstop naj bi bilo zdravje
Medtem ko v predsednikovem uradu niso podrobneje predstavili razloga za odstop, je predstavnik Aung San Su Čijeve stranke Nacionalna liga za demokracijo (NLD) sporočil, da je 71-letni Htin Čav odstopil zaradi slabega zdravja. Nedavno je shujšal, v preteklosti pa je imel težave s srcem.

Predstavnik NLD-ja je še dejal, da bo novi predsednik član te stranke ali nekdo, ki je skladen z njenimi politikami. "Trenutno podpredsednik glede na ustavo ne more biti novi predsednik," je še dejal predstavnik Nacionalne lige za demokracijo.

Čeprav je NLD zmagal na zadnjih volitvah, ima v državi sicer še vedno praktično največ vpliva vojska, ki med drugim zaseda glavne ministrske položaje in ima četrtino sedežev v parlamentu. To ji omogoča, da vloži veto na ustavne spremembe. V zadnjih mesecih v času krize s pretežno muslimansko manjšino Rohingja je vpliv pridobil predvsem vodja mjanmarske vojske Min Aung Hlaing, piše nemška tiskovna agencija DPA.

Htin Čav podprl Aung San Su Či
Mjanmar, večinsko budistična država, je pred približno pol leta krvavo zatrl izbruh nasilja v zvezni državi Rakhine. Skoraj 700.000 Rohingov je od takrat pobegnilo v Bangladeš. Htin Čav je v preteklih mesecih stal ob strani Aung San Su Či, ko je bila na udaru kritik na račun odnosa do pripadnikov skupnosti Rohingja. Poznata se že vse od srednje šole, ki sta jo skupaj obiskovala v Jangonu. Čav je poznan predvsem po svoji tihi naravi, zaradi svoje zvestobe bolj kot karizme pa je bil idealni predsedniški kandidat Aung San Su Čijeve.