Ljudje jemljejo zdravilo ivermektin, čeprav ni potrjeno, da sploh deluje proti covidu-19. Foto: Shutterstock
Ljudje jemljejo zdravilo ivermektin, čeprav ni potrjeno, da sploh deluje proti covidu-19. Foto: Shutterstock

Ivermektin se uporablja za ubijanje notranjih in zunanjih zajedavcev pri živini, v manjših odmerkih pa tudi pri ljudeh, dokazov o uspešnosti v boju proti covidu-19 pa ni.

Družinski zdravnik Jason McElyea iz Oklahome je dejal, da je to zdravilo lahko nevarno, zato se z namenom izdaja samo na recept. Predoziranje ljudi s tem zdravilom pa povzroča težave bolnišnicam in reševalnim službam na podeželju, ki so v stiski že zaradi pandemije.

Urgentni oddelki so tako polni, da naj bi imeli težave že z oskrbo žrtev streljanja, je po poročanju Guardiana opozoril zdravnik, ki je sodeloval z bolnišnico v mestu Sallisaw.

Lokalni ponudnik zdravstvenih storitev NHS Sequoyah je medtem sporočil, da je McElyea resda povezan z osebjem, ki ponuja oskrbo v njihovem urgentnem oddelku, a da ni eden od njihovih zaposlenih in da v tisti bolnišnici ni delal več kot dva meseca.

Dodali so, da niso zdravili nikogar zaradi komplikacij, povezanih z ivermektinom, kar vključuje tudi predoziranje s tem zdravilom. Pojasnili so tudi, da so nudili zdravstveno oskrbo vsem, ki so jo potrebovali.

McElyea je sicer dejal, da je moral njegov kolega hudo bolnega covidnega bolnika poslati v bolnišnico v drugo zvezno državo, Južno Dakoto, saj je bila tam najbližja prosta postelja na oddelku za intenzivno nego.

Oklahoma je ena od držav v ZDA, ki se spopadajo s porastom števila hospitalizacij in smrtnih primerov zaradi različice delta novega koronavirusa. Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa so v prejšnjem tednu potrdili 18.400 primerov in 189 smrti. Skupaj je v Oklahomi do zdaj umrlo več kot 8000 covidnih bolnikov, v ZDA skupno 647.000.

Zanašanje na ivermektin zaradi dezinformacij

Večina hospitalizacij je potrebnih pri necepljenih. Ob nasprotovanju cepljenju in drugim javnozdravstvenim ukrepom, kar spodbujajo republikanski politiki, desničarski mediji in lažne informacije na družbenih omrežjih, so se številni začeli zanašati na ivermektin.

Ta teden je jemanje ivermektina oznanil tudi vplivni avtor spletne pogovorne oddaje Joe Rogan, ki se je okužil z novim koronavirusom.

Guardian poroča, da so ivermektin dajali zapornikom v zvezni državi Arkansas, v Louisiani in Washingtonu pa so o uporabi izdali opozorilo, da narašča število klicev na pomoč zaradi zastrupljanja. Številni ljudje ga namreč kupujejo v obliki za živali.

Oblasti si prizadevajo zavračati trditve, da zdravilo pomaga v boju proti covidu-19. Agencija za hrano in zdravila (FDA) je opozorila, da je jemanje zdravila v velikih odmerkih nevarno in lahko povzroči resne poškodbe, tudi smrt.

Tudi Ameriško zdravniško združenje je pozvalo k "takojšnjemu koncu" uporabe zdravila, razen v primeru preiskav o morebitni učinkovitosti v boju proti covidu-19. Nacionalni inštitut za zdravje je ugotovil, da "ni zadostnih dokazov" o smiselnosti uporabe tega zdravila proti covidu-19.