Oboroženi pripadniki Hamasa so po domnevnem poskusu atentata na Hanijo patruljirali na ulicah Haze. Foto: EPA
Oboroženi pripadniki Hamasa so po domnevnem poskusu atentata na Hanijo patruljirali na ulicah Haze. Foto: EPA
Ismail Hanija
Palestinski premier je po 18 urah v spremstvu varnostnikov in brez denarja le uspel prečkati mejo. Foto: EPA
Spor med palestinci

Napetosti med gibanjema je zaostril domnevni četrtkov poskus atentata oboroženih neznancev na Hamasovega premierja Ismaila Hanijo, ko se je ta vrnil v Gazo. Hamas je za streljanje obtožil pripadnike rivalskega gibanja Fatah. Pri tem je bil ranjen njegov sin in ubit en varnostnik. Po Mešalovem mnenju bi se Palestinci morali boriti proti izraelski okupaciji, in ne prelivati lastne krvi.

Hanija pustil denar na meji
Ko so v četrtek izraelske oblasti palestinskega premierja izpustile nazaj v Gazo, so se vneli spopadi med privrženci Hamasa in Fataha. Hanijo so čez mejo med Gazo in Egiptom spustili po 18 urah pogajanj, denar, pri sebi naj bi imel kar 30 milijonov dolarjev, pa je moral pustiti na egiptovski strani. Izraelci so bili namreč prepričani, da je ta denar prispeval Iran in da je namenjen financiranju terorističnih organizacij, zato so mu najprej preprečili vrnitev.

Zbiranje sredstev v tujini
Hanija naj bi na obisku v tujini zbiral denar za osiromašeno palestinsko državo, ki ji je mednarodna skupnost odpovedala pomoč, ko je na oblast v državi prišlo gibanje Hamas. Domov se je vrnil predhodno zaradi naraščujočih trenj med Fatahom in Hamasom.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je povedal, da vlade narodne enotnosti ne bodo oblikovali in da bo morda razpisal predčasne volitve, saj bi utegnile biti edina možnost za rešitev brezizhodne situacije.

Spor med palestinci