Hanija in Abas skušata pogasiti požar bratomorne vojne. Foto: EPA
Hanija in Abas skušata pogasiti požar bratomorne vojne. Foto: EPA
Pripadniki Brigad mučenikov Al Akse, zvestih predsedniku Abasu
Prepad med gibanjema je nastal po januarski zmagi Hamasa na parlamentarnih volitvah. Foto: EPA

Hanija je v televizijskem nagovoru dejal, da bi se morali Palestinci združiti proti skupnemu sovražniku, Izraelu.

Obenem je Hanija napovedal bojkot volitev, ki jih je zaradi blokade in posledičnega nedelovanja palestinske oblasti napovedal palestinski predsednik in vodja Fataha Mahmud Abas. Tudi slednji je že pred tem pozval k spoštovanju premirja.

V novem valu nasilja je bilo ubitih najmanj šest ljudi. Štirje ljudje so bili ubiti v spopadu v mestu Gaza, kjer so se na ulicah spopadli privrženci Hamasa in Fataha. Pri tem so se v navzkrižnem ognju znašli tudi šolarji, ranjenih pa je bilo več ljudi.

Že predtem je bil v spopadih blizu bolnišnice v Gazi ubit član Hamasove policije, 12 ljudi pa je bilo ranjenih. V bolnišnici so potrdili, da so našli trupli še dveh pripadnikov Fataha, ki so ju pred tem ugrabili neznanci.

Olmert v Jordaniji, Assad v Rusiji
Izraelski premier Ehud Olmert se je med presenetljivim obiskom Jordanije v Amanu srečal z jordanskim kraljem Abdulahom. Ta je ponudil organizacijo sestanka med Olmertom in Hanijo. O razmerah na palestinskih ozemljih sta se pogovarjala tudi ruski predsednik Vladimir Putin in sirski predsednik Bašir Assad. Putin je po koncu pogovorov dejal, da sta z Asadom zaskrbljena nad dogajanjem v regiji, ki po njegovih besedah drvi iz konflikta v konflikt.

Nasilje med Hamasom in Fatahom sproža strahove pred državljansko vojno. Gibanji sta v nedeljo sicer sklenili premirje, a se ga očitno ne držita. K premirju je sprte Palestince pozvala tudi Savdska Arabija.