Tudi elektratna v Gazi naj bi imela goriva le še za nekaj dni. Foto: EPA
Tudi elektratna v Gazi naj bi imela goriva le še za nekaj dni. Foto: EPA
Varnostni svet
Nekateri predstavnik članic VS-a so ob govoru libijskega kolega protestno zapustili dvorano. Foto: EPA

Izrael namreč ne dovoli oskrbe z gorivom za Gazo, kjer živi okoli 1,4 milijona Palestincev, več kot milijon pa jih je odvisnih od pomoči, ki jo dostavlja ZN. Ustavitev pomoči je potrdil predstavnik ZN-a v Gazi Adnan Abu Hasna.

Sicer Izrael krivico za ustavitev pomoči vali na palestinsko gibanje Hamas, ki ima v rokah vodenje Gaze, saj naj bi preprečeval razdeljevanje milijona litrov goriva, ki so ga pred enim tednom dostavili na terminal na meji med Izraelom in Gazo. Od 7. aprila naprej namreč palestinski dobavitelji goriv in črpalkarji namenoma nočejo razdeljevati goriva, saj so prepričani, da je milijon litrov goriva, ki ga je Izrael prečrpal na terminal Nahal Oz, premalo za zadovoljitev palestinskih potreb.

Predstavniki ZN-a pa so dejali, da je Gaza dobila bencin nazadnje 18. marca, dizelsko gorivo pa 2. aprila. Zato ZN opozarja, da bo Palestincem v kratkem zmanjkalo hrane, brez zdravil pa naj bi v tednu dni ostale tudi bolnišnice. Zaradi pomanjkanja goriva je močno prizadet tudi javni prevoz, kat pomeni, da palestinski otroci ne morejo obiskovati pouka, odrasli Palestinci pa ne morejo na svoja delovna mesta.

Incident v VS-ju
O tem so govorili tudi v Varnostnem svetu ZN-a. Incident je povzročil predstavnik Libije Ibrahim Dabaši, ki je stanje v Gazi primerjal s holokavstom. "To je več kot to, kar se je dogajalo v koncentracijskih taboriščih. V Gazi padajo bombe vsak dan. Tega v koncentracijskih taboriščih ni bilo. To je še huje," je dejal Dabaši. Zaradi njegovih pripomb so zasedanje VS-ja protestno zapustili predstavniki ZDA, Francije, Velike Britanije, Belgije in Kostarike.

Ameriški predstavnik Alejandro Wolff je dejal, da gre za ignoranco zgodovine in moralne brezčutnosti, kar naj bi bil tudi glavni razlog, da VS ni zmožen ukrepati na Bližnjem vzhodu.