Mešal mora paziti, saj bi lahko postal tarča izraelskih akcij. Foto: EPA
Mešal mora paziti, saj bi lahko postal tarča izraelskih akcij. Foto: EPA
Izraelski topničar
V Bejt Hanunu naj bi se zgodila napaka izraelskega topništva. Foto: EPA
Mešal zahteva rešitev

To je v Kairu povedal vodja vladajočega palestinskega gibanja Hamas Kaled Mešal, ki sicer zaradi nevarnosti, ki jo zanj predstavlja izraelska vojska, živi v Siriji.

Odnosi med Palestinci in Izraelom so se zaostrili v zadnjih tednih, ko je v izraelskem napadu v Bejt Hanunu umrlo več civilistov. V povračilnih raketnih napadih Palestincev je bila nato ubita Izraelka, Izrael pa je napovedal likvidacije članov palestinskega vodstva. Izraelski premier Ehud Olmert je dejal, da je bila za incident v Bejt Hanunu kriva napaka topništva.

Zaradi incidenta v Bejt Hanunu je svet ZN-a za človekove pravice v Ženevi po burni razpravi sprejel resolucijo o preiskovalni misiji, ki bo proučila obstreljevanje Bejt Hanuna, ter obsodil omenjeno izraelsko akcijo in druge kršitve človekovih pravic na palestinskih ozemljih.

Sicer je o resoluciji, ki bi od obeh strani zahtevala, da ustavita nasilje, razpravljal tudi VS, a so ob glasovanju ZDA vložile veto, zaradi česar je bil ogorčen predvsem arabski svet. Teden dni pozneje je resolucijo sprejela Generalna skupščina ZN-a, a dokument, ki ga VS ni potrdil, za obe strani ni zavezujoč.

V resoluciji je zapisano, da je Izrael okupacijska sila, pozvan pa je k takojšnji prekinitvi vseh vojaških operacij, ki ogrožajo palestinsko prebivalstvo na zasedenem palestinskem območju, vključno z vzhodnim Jeruzalemom. Vključen je tudi poziv Izraelu k takojšnjemu umiku z območja Gaze.

Mešal zahteva rešitev