Poslanci palestinskega parlamenta so z veliko večino potrdili novo vlado narodne enotnosti. Foto: Reuters
Poslanci palestinskega parlamenta so z veliko večino potrdili novo vlado narodne enotnosti. Foto: Reuters
Mahmud Abas (levo) in Ismail Hanija
Stisk rok med ne preveč prijateljsko razpoloženima voditeljema Palestincev. Foto: Reuters
Palestinski premier Ismail Hanija z nekaterimi ministri nove vlade
Hanija je ministre v četrtek uradno predstavil predsedniku Mahmudu Abasu. Foto: EPA
Palestinska vlada potrjena

Za novo vlado narodne enotnosti je glasovalo 83 od 87 poslancev, prisotnih na zasedanju, ministri vlade pa so že prisegli pred predsednikom Mahmudom Abasom. 25-člansko vlado sestavlja 12 ministrov Hamasa, šest Fataha in štirje neodvisni ministri.

Poslanci upajo, da bo prva koalicija med sovražnimi gibanji uspela končati krvavo nasilje, ki je v zadnjem letu terjalo na stotine življenj in da bo mednarodna skupnost ukinila finančne sankcije, ki jih je uvedla, ko je gibanje Hamas prevzelo oblast.

Posebni predstavniki ZN-a za Bližnji vzhod Alvaro de Soto je takoj po potrditvi vlade v parlamentu dejal, da je to "pomemben korak naprej v pravi smeri" in da bodo pri ZN-u z velikim zanimanjem spremljali uresničevanje zastavljenega programa.

Hanija še vedno proti Izraelu
Palestinski predsednik in vodja Fataha Mahmud Abas je že pred glasovanjem poudaril pomen iskanja mirne poti do trajnega miru z Izraelom, premier Ismail Hanija pa je dejal, da si bo tudi nova vlada pridržala pravico do odpora v vseh oblikah proti izraelski okupacijski oblasti. "Naši ljudje imajo pravico, da se branijo pred trajno izraelsko agresijo," je dodal.

Izraelski premier Ehud Olmert je že dejal, da s takšno vlado uradni Jeruzalem ne namerava sodelovati. "Ta vlada ne priznava našega obstoja, ne priznava pogodb in, kar je najpomembnejše, se ne odpoveduje terorju," so pojasnili v kabinetu izraelskega premierja.

Parlament zasedal prek videokonference
Zasedanja parlamenta v Gazi ini Ramali se je prek videokonference udeležilo 87 od 132 članov parlamenta, medtem ko je bilo 41 članov odsotnih, saj so zaprti v izraelskih zaporih.

Mednarodna javnost z mešanimi občutki
V svojem programu vlada ne uresničuje vseh zahtev mednarodne skupnosti, saj ne predvideva priznanja Izraela, temveč samo upoštevanje vseh do zdaj sklenjenih mirovnih dogovorov.

Izrael je že prej napovedoval, da z vlado noče imeti stikov, Bruselj in Washington pa sta se na novo palestinsko vlado odzvala zadržano in sporočila, da bo treba počakati na dejanja novega kabineta. Še najbolj je palestinski vladi naklonjena Moskva, ki meni, da vlada predstavlja pomemben napredek.

C. R.

Palestinska vlada potrjena