Gre za najhujši palestinski teroristični napad v zadnjih letih. Foto: EPA
Gre za najhujši palestinski teroristični napad v zadnjih letih. Foto: EPA
Izraelski vojaki
Na prizorišče napada so takoj prišli izraelski vojaki, ki so preiskali judovsko šolo. Foto: MMC RTV SLO
Palestinci v Gazi so se veselili napada v Jeruzalemu. Foto: EPA

Po poročanju prič je napadalec vstopil v nabito polne šolske prostore in okoli deset minut streljal vsevprek s kalašnikovko, ki jo je imel skrito v kartonasti škatli. Napadalca je nato s strelom ubil izraelski vojaški častnik, ki živi v bližini šole in je prihitel, potem ko je slišal streljanje. Napadalec naj bi imel na sebi tudi samomorilski pas z razstrelivom.

Policija je najprej sporočila, da so bili na delu dva ali celo trije napadalci, zato so skupaj z vojsko temeljito preiskali šolo in bližnjo okolico, ter nato potrdili, da je bil napadalec en sam. Večina ubitih študentov na eni najbolj vplivnih judovskih šolskih centrov v Jeruzalemu je bila stara okoli 20 let.

Maščevanje Hezbolaha?
Odgovornost za napad je na televiziji Al-Manar skrajnega libanonskega gibanja Hezbolah prevzela doslej neznana skupina Mučeniki Imada Mugnije in Gaze.

Hezbolah je obljubljal maščevanje za uboj njihovega operativnega vodje Mungije prejšni mesec. Mungija je bil ubit v eksploziji avtomobila bombe v sirski prestolnici Damask, odgovornost za atentat pa je Hezbolah pripisal Izraelu, kar je ta odločno zanikal.

Abas obsodil napad
Palestinski predsednik Mahmud Abas je takoj obsodil napad in iz njegovega kabineta so ponovili stališče, da obosojajo vse napade, kjer so tarča civilisti, naj gre za Palestince ali Izraelce.

Izrael za nadaljevanje pogovorov
Izraelsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da kljub napadu v Jeruzalemu ostajajo zavezani mirovnim pogovorom s Palestinci. "Ti teroristi poskušajo uničiti možnosti za mir, vendar bomo zagotovo nadaljevali mirovne pogovore," je dejal tiskovni predstavnik ministrstva.

V Gazi proslavili napad
Kmalu po napadu v Jeruzalemu so Palestinci v Gazi začeli proslavljati in iz veselja streljali v zrak. "To je Božje maščevanje," je donelo iz zvočnikov v mestu Gaza, medtem ko je predstavnik palestinskega skrajnega gibanja Hamas dejal, da blagoslavljajo herojsko operacijo v Jeruzalemu, ki je po njegovih besedah naravna reakcija na cionistični pokol.

Pred tremi dnevi je izraelska vojska končala operacijo v Gazi zaradi palestinskih raketnih napadov na jug Izraela. V operaciji je bilo ubitih več kot 120 Palestincev, od tega okoli polovica civilistov.

G. V.