Češka naj bi s finsko Patrio sklenila 150 milijonov čeških kron vreden posel. Foto: EPA
Češka naj bi s finsko Patrio sklenila 150 milijonov čeških kron vreden posel. Foto: EPA

Nova češka vlada pod vodstvom premierja Petra Nečasa je začela uresničevati svoje obljube in program boja proti korupciji. Ker so proti namestniku obrambnega ministra Jaroslavu Koprivi poteka preiskava zaradi suma korupcije pri sklepanju poslov s finsko Patrio, ga je obrambni minister Alexandr Vondran že odstavil.

Podrobnosti češke afere Patria je razkril češki dnevnik Mlada fronta Dnes, saj so novinarji dnevnika namestnika obrambnega ministra opazovali pol leta in s skrito kamero snemali njegova srečanja s predstavnikom in lobisti finske Patrie. Kopriva naj bi si v pogajanjih izposloval provizijo, s Finci pa se je pogajal v družbi njihovega lobista Josefa Jindre.

Dogovor o prodaji oklepnikov brez razpisa
Za več milijonov evrov vreden posel z oklepniki ni bilo razpisa, ki so se mu izognili tako, da je bil nakup oklepnikov skupni projekt dveh držav - Češke in Slovaške. To naj bi Koprivi svetovali lobisti in predstavnik Patrie, saj v primeru sodelovanja dveh držav v skladu z evropsko zakonodajo ni potreben razpis. Češka naj bi od Patrie kupila 25 oklepnikov v skupni vrednosti 150 milijonov čeških kron (šest milijonov evrov).

Kopriva naj bi si izposloval provizijo v vrednosti nekaj odstotkov celotne vrednosti posla. Provizijo naj bi nakazali na račun v tujini, Patria pa naj bi ta izdatek prikazala kot sredstva za športno prireditev, ki je v resnici ni bilo.