Kanadske gore je zasul sneg, ki je pod seboj pokopal osem planincev. (Slika je simbolična). Foto: EPA
Kanadske gore je zasul sneg, ki je pod seboj pokopal osem planincev. (Slika je simbolična). Foto: EPA

Konec tedna se je v kanadske gore odpravila skupina 11 planincev, ki sta jo v bližini kraja Fernie v Britanski Kolumbiji ujela dva plazova. Trem se je uspelo rešiti, sneg pa je bil usoden za osem ljudi.

Reševalne ekipe so se v nedeljo podale v gore, a sta reševalno akcijo ovirali snežna odeja, debela približno 70 centimetrov, in nevarnost novih plazov. Zato so reševalci v ponedeljek na pobočje vrgli eksploziv, ki je očistil sneg in olajšal delo reševalcem in reševalnim psom, ki jim je uspelo najti sedem trupel, osmega pa še iščejo.

Sedem mrtvih v Romuniji, dva v Franciji
Vreme jo je zagodlo tudi Romuniji, kjer se je temperatura spustila do 25 stopinj pod ničlo. Samo v zadnjih dveh dneh je zaradi nizkih temperatur umrlo že sedem ljudi, predvsem brezdomcev.

Na vzhodu Francije so temperature padle do minus 14 stopinj Celzija, kar je številna francoska mesta prisililo, da športne dvorane odprejo za brezdomce, človekoljubne organizacije pa so napovedale postavitev šotorov, v katere bi se lahko vsaj pozimi zatekli tisti, ki so ostali brez strehe nad glavo. Zaradi mrzle zime sta že umrla dva brezdomca, stara 45 in 74 let, ki sta živela v departmaju Val D'Oise severozahodno od Pariza.

Neurja tudi v Italiji
Hladen val pa je zajel tudi Italijo, o snežnih padavinah poročajo iz Neaplja in Kalabrije, pobeljen pa je celo vrh vulkana Vezuv ob obali Neapeljskega zaliva. Preglavice, predvsem v prometu, je povzročal tudi močan veter, zaradi katerega je bila prekinjena ladijska povezava med Sicilijo ter otokoma Stromboli in Panarea.

B. T.