Število islamistov, ki v Nemčiji predstavljajo teroristično grožnjo, je naraslo na skoraj 700. Foto: Reuters
Število islamistov, ki v Nemčiji predstavljajo teroristično grožnjo, je naraslo na skoraj 700. Foto: Reuters
Nedavni vrh G20 so spremljali izgredi levičarskih skrajnežev. Foto: Reuters

Kot je povedal, je število islamističnih skrajnežev, ki jih sumijo, da bi potencialno lahko izvedli teroristične napade v Nemčiji, zdaj naraslo na 690 - notranje ministrstvo je februarja omenjalo številko 600.

Münch pravi, da radikalni islamisti predstavljajo največjo teroristično grožnjo v Nemčiji, medtem ko imajo potencialno grožnjo s skrajne desne in skrajne leve za manjšo. "Na levičarski sceni nemške zvezne dežele trenutno ocenjujejo, da se lahko število tistih, ki bi izvedli teroristični napad, prešteje na prste ene roke, medtem ko je na desničarskem polu ta številka nizka dvomestna," je povedal.

Skrajna desnica "bi lahko razvila teroristični potencial"
Münchova ocena je v ostrem nasprotju z izjavami več nemških politikov po nedavnih izgredih med vrhom G20 v Hamburgu, ki vztrajajo, da hitro narašča varnostna grožnja od levih skrajnežev.

Je pa Münch opozoril, da ima skrajna desnica potencial, da se obrne vse bolj proti terorizmu. "V nasprotju s trenutno sceno levičarske kriminalitete še kako dobro vidimo tveganje, ki bi ga lahko predstavljale teroristične strukture v desničarskem spektru. V zadnjih dveh letih je tema priseljevanja privedla do opazne radikalizacije scene. Ogromno število zločinov, uperjenih proti zavetiščem za prosilce za azil v letih 2015 in 2016 to poudarja. Smo zelo pozorni in si želimo začeti preiskave kar se da hitro, ne pa samo predolgo dogajanje opazovati," je še dodal.

V Nemčiji je bil zadnji večji napad islamističnih skrajnežev decembra lani, ko je tovornjak zapeljal na božični semenj v Berlinu. Umrlo je 12 ljudi.