Z uporom poljskih avtoprevoznikov, ki na mejah že več kot en mesec opozarjajo na nelojalno ukrajinsko konkurenco, se tako za zdaj neuspešno spopada tudi nova vlada v Varšavi.

Minuli teden so lokalne oblasti v Dorohusku, kjer je največji tovorni mejni prehod, prepovedale protestne shode, a je to odločitev nato preklicalo sodišče.

Poljska policija je za francosko tiskovno agencijo AFP danes potrdila, da skupina okoli 25 demonstrantov znova blokira tovorni promet. V času obnove protestov je na prehod meje v 46-kilometrski koloni čakalo okoli 1800 tovornjakov.

Poljski avtoprevozniki od začetka novembra blokirajo več mejnih prehodov na poljsko-ukrajinski meji in na vsako uro čeznje spustijo le nekaj tovornjakov, neoviran prehod pa omogočajo osebnim avtomobilom, avtobusom in tovornim vozilom s humanitarno pomočjo.
Ukrajina se pri izvozu in uvozu blaga v EU in iz nje močno zanaša na cestni promet prek Poljske, zlasti po začetku ruske invazije. Poljski tovornjakarji medtem trdijo, da jih ukrajinski tekmeci izpodrivajo.

Zahtevajo ponovno uvedbo komercialnih dovoljenj za ukrajinska prevozna podjetja in ukinitev posebnih dovoljenj, ki jih je Bruselj uvedel štiri mesece po začetku vojne v Ukrajini. Pritožujejo se, da njihovo poslovanje spodkopavajo ukrajinska podjetja, ki svojim voznikom plačujejo veliko manj, niso zavezana standardom EU-ja in z nižjimi stroški predstavljajo konkurenco poljskim podjetjem.

V dosedanjih krogih pogovorov med Kijevom, Varšavo in stavkajočimi poljskimi vozniki tovornjakov ni bilo mogoče doseči preboja.

Da bo rešil to težavo, je prejšnji teden obljubil novi poljski premier Donald Tusk, a za zdaj tudi nova vlada na mizo ni dala ponudbe, ki bi zadovoljila avtoprevoznike, še navaja AFP.