Nesreča letala Germanwings je bila usodna za vse potnike in posadko na krovu letala. Foto: Reuters
Nesreča letala Germanwings je bila usodna za vse potnike in posadko na krovu letala. Foto: Reuters

V vmesnem poročilu, ki so ga objavili francoski preiskovalci, so zapisali, da je 27-letni Lubitz na poti iz Düsseldorfa v Barcelono preizkusil "nadzorovan, minuto dolg spust, za katerega ni bilo nobenih aeronavtičnih razlogov". Airbus 320 je 24. marca zjutraj namreč najprej opravil pot iz Düsseldorfa v Barcelono, nato pa iz španskega mesta poletel nazaj proti Nemčiji.

Preiskovalci so to odkrili na podlagi podrobne proučitve podatkov črne skrinjice letala, ki beleži podatke o poletu. Svoje ugotovitve so objavili v vmesnem poročilu o strmoglavljenju letala, ki zdaj še dodatno krepi teorijo, po kateri je Lubitz letalo namerno strmoglavil. Lubitz se je namreč zaklenil v pilotsko kabino, v katero ni spustil pilota in drugega osebja, medtem pa začel spuščati letalo proti gorskemu pobočju. V nesreči je umrlo vseh 150 ljudi v letalu.

Lubitz pred poletom brskal za samomorilskimi metodami
Lubitz je trpel za depresijo in bi moral biti na dan, ko naj bi strmoglavil letalo, na bolniškem dopustu, a je potrdilo o tem skril in njegov delodajalec za težave ni vedel. V tednu pred usodnim poletom je na spletu brskal za samomorilskimi metodami in mehanizmom zapiranja pilotske kabine.

Dogodek je sprožil številna vprašanja, tako o pravici do zasebnosti v tovrstnih primerih kot o preverjanju primernosti pilotov za opravljanje dela.