Da je Carnajev kriv smrti treh ljudi, niso zanikali niti njegovi odvetniki. Foto: EPA
Da je Carnajev kriv smrti treh ljudi, niso zanikali niti njegovi odvetniki. Foto: EPA
Carnajev je kriv po vseh točkah obtožnice

12-članska porota je potrebovala zgolj enajst ur za obsodbo, medtem ko bo odločitev o kazni znana po drugi fazi sodnega procesa.
Porota je odločila, da je Carnajev kriv v vseh 30 točkah obtožnice.

Zvezni tožilec Aloke Chakravarty je v sklepnem nagovoru Carnajeva označil za mudžahida, "ki se je hotel maščevati ZDA", medtem ko je skušala njegova odvetnica Judy Clark poroto prepričati, da je obtoženec zločin izvedel pod vplivom in pritiskom starejšega brata Tamerlana Carnajeva. S tem je poskušala ublažiti kazen.

21-letnemu Carnajevu grozi smrtna kazen oziroma dosmrtni zapor brez možnosti pogojne kazni, o tem pa bo odločala ista porota, ki je odločila, da je kriv.

Bomba iz ekonomlonca
Obtožnica je Carnajeva bremenila, da je v napadu na maratonu 15. aprila 2013 ubil tri in ranil 264 ljudi, kriv pa je tudi za smrt policista v pregonu štiri dni pozneje in uporabe orožja za množično uničevanje. Kar v 17 točkah obtožnice mu grozi smrtna kazen oziroma dosmrtni zapor.

Spomnimo, 26-letni Tamerlan in takrat 19-letni Džohar Carnajev sta doma iz ekonomloncev izdelala bombi, ki sta ju napolnila z žeblji in svinčenimi kroglicami ter ju v nahrbtnikih prinesla na cilj bostonskega maratona. Tam sta eksplodirali nekaj minut pred tretjo uro popoldne po krajevnem času.

Za vse naj bi bil kriv Tamerlan, ki je kupil sestavne dele za dve bombi, raziskal, kako bombi sestaviti in sprožiti. Na obeh bombah so bili le njegovi prstni odtisi. Tamerlan je umrl štiri dni po terorističnem napadu med begom pred policijo. Ko sta se brata zapletla v strelski obračun s policijo, je bil Tamerlan ranjen, Džohar pa ga je med begom še povozil in pokončal. Sam se je hudo ranjen skril v čoln na dvorišču hiše v predmestju Bostona, kjer so ga ujeli.

Carnajev je kriv po vseh točkah obtožnice